Miro Lazović javno i brutalno osramotio Milorada kao rijetko ko: “Dezinfekciju Dodika trebaju izvršiti građani RS-a”

Posljednje Vijesti

Nakon Dodikove još jedne fašističke izjave u kojoj traži da se pripadnici SIPA-e okupaju prije ulaska u njegove stranačke odaje jer ne želi osjetiti miris Sarajeva, oglasio se Miro Lazović.

Rekao je da oduđuje takve izjave, da su one posljednjih mjeseci kontinuirane, te da su svakako ponižavajućei fašističke. Lazović ističe da je problem što i opozicija u RS-u ostaje gluha i nijema na ovakve izjave te da se od njih očekuje reakcija, ali prevashodno od građana RS-a.

– Treba da se pobune protiv ovakvih izjava koje dovode do još većih problema u BiH i do još većeg razdvajanja bosnakohercvegovačkih naroda, koji je za mene jedan bonsakohercegovački. Da je neko iz Sarajeva dao ovakvu izjavu prema Banjaluci, uvjeren sam da bi pola Sarajlija, ne samo iz političkih struktura, već i građana, reagirali i ogradili se od toga.

Ako je to što Dodik govori u funkciji predizborne kampanje, čime često žele opravdati Milorada Dodika, lično mislim da nije tako, ali ipak, ako jeste, onda je problem društva u RS-u koje se homogenizira na fašističkim izjavama. Ja ne želim da vjerujem da su građani RS-a svi na taj način podložni tim manipulacijama i želim čuti jasnu ogradu od građana RS-a jer njima se usložnjavaju odnosi u BiH, oni dolaze u tešku situaciju sa politikom Milorada Dodika i oni se konačno moraju suprostatviti toj politici – kaže Lazović za Hayat.

Kaže i kako ne shvata Milorada Dodika kojeg od ranije poznaje, iz vremena kad je imao drugačiji stav, kad je o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima drugačije govorio, kad je tvrdio da među Bošnjacima ima prijatelje.

– Ovo što sad radi prelazi svaku mjeru. Duboko je zagazio u nacionalističke vode kojima se teško možemo oduprijeti, a da ne bude adekvatnog odgovora. Dezinfekciju Milorada Dodika, njegovih moždanih vijuga treba prije svega izvršiti da li međunarodna zajednica ili građani RS-a, ali je očigledno da je ušao u jedno kliničko stanje u kojem, kao i Milanović ne pazi šta govori. Dvojica socijaldemokrata su postali desničari teškog kalibra čija će politika koštati njihove glasače i njihove građane – jasno poručuje Miro Lazović.

S obzirom na duh Sarajeva kaže da je Dodikova izjava uvreda svim stanovnicima ovog multietničnog grada.

– Dodik ovo radi iz političkih razloga da što više razdvoji narode, a prije svega da RS odvoji od Bosjne I Hervcegovine. Svakako da je ovo uvreda za građane Sarajeva, koji su u najtežim vremenima pokazali kako vlada tolerancija i kako se razumijeva BiH i život njenih naroda. Ovdje su u toku agresije čuvane i obnavljane crkve koje su granatirane s položaja VRS-a.

Sarajevo je jedan multietnični grad, uvijek bio kosmopolitski grad, genetski kod Sarajeva je namješten na taj način života i mi smo to znali braniti u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo ga znamo braniti danas i manifestirati i to je ono što smeta nacionalistima, njima smeta što Sarajevo i danas isijava tim multikulturalnim i multietničkim vrijednostioma i na njima će Sarajevo sigurno uspjeti opstati. Mislim da je Milorad Dodik ušao u jednu završnu fazui svoga političkog djelovanja ali očekujem i priželjkujem da taj otpor njegovoj politici dođe prije svega od građana RS-a – zaključuje Lazović.

Leave your vote