Mirsad Hadžikadić burno reagovao: “Pokušaj vraćanja u srednji vijek su današnja dešavanja u Domu naroda”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić žustro je danas reagovao na pitanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH koji predviđa uklanjanje stranih sudija te etničko i entitetsko odlučivanje o kojem je danas govoreno u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prekinuta je nakon što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda napustili sjednicu zbog uvrštavanja prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice. Delegat SDS u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane sudije izbacuju iz Ustavnog suda.

U nastavku prenosimo obraćanje Hadžikadića, ali i visokog predstavnika Christiana Schmidta koji se također oglasio.

“Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je stavio na dnevni red raspravu o izbacivanju stranih sudaca iz Ustavnog suda i pretvaranju Ustavnog suda u etnički definisanu i podijeljenu instituciju.

Ako se to ikada desi, to će biti kraj bilo kakve mogućnosti za građansku Bosnu i Hercegovinu, za vladavinu prava, za primat znanja, za depolitizaciju Ustavnog suda i pravosuđa uopšte, za mogućnost prosperitetne i progresivne Bosne i Hercegovine.

Činjenica da se danas ovo desilo, pokazuje koliko je nestabilna situacija u kojoj živimo pod udarom rušitelja države i da je apsolutno neophodan angažman svih onih koji ovu državu smatraju svojom.

Potrebna nam je politika bez populizma i uljepšavanja stvarnosti. Treba nam politika koja je spremna odbraniti državu.

Ovo što su pokušali danas bi bio završetak procesa uvođenja tiranije i de facto diktature etno-nacionalnih vođa koji će, ultimativno, odvesti zemlju u raspad. Ili, u najboljem slučaju, u srednji vijek.

Pravosuđe mora biti nezavisno i stručno, zaštićeno od bilo kakve politizacije i etnizacije. Etika i struka moraju biti jedini kriteriji za privilegiju za dijeljenje pravde”, naveo je Hadžikadić.

Oglasio se i Schmidt

Schmidt je podsjetio članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

“Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu”, stoji u saopćenju OHR-a.

Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

“Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona.

ČITAJTE I OVO: Marina Pendeš iz HDZ-a uputila kritike: Bošnjački delegati napuštanjem sjednice okrenuli leđa evropskom putu

Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta”, zaključuje se.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.