Mladen Ivanić bez pardona otvoreno progovorio: “Ja vjerujem da Dodik misli da je Bog koji hoda po zemlji i da će moći da pobijedi i idući put”

Mladen Ivanić je govorio za banjalučki portal Buka.

Iza nas je turbulentnih mjesec dana, nakon izbora imali smo tri-četiri velika protesta, i opozicije i pozicije, šta se to dešava?

Mislim da je to uvod u novu vrstu političke bitke, koja će sve manje biti rutinska, sve manje će biti unutar institucija, toga će biti sve više, dobar dio političkog života će biti izvan institucija.

Zato što mlađe snage vide da standardnim pristupom političkoj borbi, kroz legalne institucije, ne možete ništa napraviti. Nakon odluke CIK-a, pravo na krađu je potpuno legalizovano.

Ima tu pozitivna stvar da se po prvi put izašlo u javnost sa dokazima o prevarama i da to više nije samo unutar opozicije.

Vjerujem da su mlađi opozicionari skloni tome da protestuju češće nego što je to dosad bio slučaj. Imam osjećaj da se neće miriti sa odlukom CIK-a ni naredne četiri godine i da će politički život u RS ući u jednu novu fazu.”

Je li ta nova energija, koja je donijela novu političku klimu, atmosferu, da li to znači da starijim igračima, u smislu političke karijere dolazi kraj?

Glavna poruka ovih izbora je da jedna stara struktura političara završava karijeru. Čović nije izašao na izbore, jer vjerovatno nije smio, pretpostavljajući da će pobijediti Komšić.

Da je izašao, izgubio bi. Dakle, i on je gubitnik. Izetbegović je izgubio izbore prilično dramatično. Dobio je manje nego partija koju vodi. Znači, njegovi članovi nisu glasali za njega. Sumnjam da se on može vratiti kao neki ozbiljan politički igrač za naredne četiri godine.

Gospodin Šarović je izgubio dosta visokom razlikom u odnosu na gospođu Cvijanović. Dodik je formalno-pravno pobijedio, ali ja mislim da je on izgubio te izbore, ali i ta njegova formalna pobjeda je sa tako minimalnom razlikom, jedva, uz sve te primjedbe na neregularnosti.

To je ozbiljno upozorenje da je ta struktura dosadila. Za većinu njih ovo su bili zadnji izbori, ako su pametni. Ako su tvrdoglavi, kao što političari većinom jesu, i ne shvate poruku, mislim da će idući put doživjeti još veću katastrofu.

Mislite li da Milorad Dodik zna šta mu se desilo na ovim izborima?

Mislim da se to vidjelo iz njegovih reakcija. Ako njegov kandidat dobije sa 120 hiljada, a on jedva sa 20, to se vidi. Možete vi to pravdati sa “izdali su me ovi ili oni”, nisu. To je posljedica jednog političkog raspoloženja koje je prisutno, a koje većina političara ne može da razumije.

Nije to samo na našim prostorima, ali je kod nas posebno karakteristično, da ljudi ne žele da sami dobrovoljno odu, da se sklone, da otvore prostor novim generacijama, misleći da su Bogovi koji hodaju.

Ja vjerujem da Dodik misli da je Bog koji hoda po zemlji i da će moći da pobijedi i idući put.

Ivanić je rekao da je zbog velikog broja prijava prema tužilaštvu koje se odnose na neregularnosti na izborima trebalo ponoviti glasanje na mjestima gdje su uočene nepravilnosti, ali da CIK nije donio takvu odluku “iz konformizma i straha da im Dodik može napraviti glavobolju”.

Na komentare iz SNSD-a, da PDP treba da se ugasi nakon izbornog poraza, Ivanić odgovara:

“To što SNSD govori o PDP-u, to mene ne zanima. Rajko Vasić je prije 20 godina govorio da će PDP nestati. Mi smo treća partija po snazi, imamo svoju ulogu, izbori su na nivou prošlogodišnjih, možda malo manje glasova kad je u pitanju Narodna skupština RS, zato što su lokalni moćnici tamo teroristi.

Najveći pad imali smo u zvorničkoj, romanijskoj i hercegovačkoj oblasti, jer nije lako biti opozicionar u Čajniču, Nevesinju, Trebinju. Treba biti hrabar, jer to nosi rizik po porodicu, zaposlenje…”

Ivanić je govorio i o doprinosu koji je Draško Stanivuković dao izbornom rezultatu PDP-a, o odnosima na relaciji Stanivuković-Trivić-Vukanović, ali i o ekonomskoj krizi koja nas čeka u 2023. godini.

Pogledajte cijeli razgovor:

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.