Mladen Ivanić kod Senada Hadžifejzovića: “Ne želimo rušiti Dodika i Izetbegovića, to možemo i sami, cilj je država!”

Događaji Posljednje Vijesti

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić govorio je o NATO-u, bh. koaliciji, te o nedavnim izjavama bh. političara o “mirnom razlazu”, posebno Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika…

Pogledajte cijeli razgovor:

…Ja to nikada ne bih potpisao, rekao sam Vama u CD-u bez dodatka da neću u NATO dok Srbija i ostale zemlje regiona ne uđu u NATO! Senad: Kako ćete riješiti genocid, NATO, ukidanje entiteta, kantona…? Ivanić: Moramo se složiti oko ključnih stvari, boriti se za građane, nećemo stvarati tenzije između nas, neka svako priča svoju nacionalnu i građansku priču, ima pravo na to, ali trebamo odrediti jasne ciljeve!

Koalicija RS-a i Federacije nije nemoguća! Nema raspada BiH! Obaveza svih je da se prihvati Dejtonski sporazum! Nema razloga da se ne stvori koalicija onih koji hoće da prihvate te principe! To može biti problematično samo elitama na vlasti! Oni će sve izgubiti! Nećemo valjda mi iz opozicije praviti koaliciju sa onima koji zagovaraju rat?! Ako će koalicija biti platforma za rušenje ove trojice onda sam protiv! Rušiti Dodika u RS-u možemo sami, ne treba nam pomoć iz Federacije! Srušiti Izetbegovića mogu kolege iz Federacije! Pitanje je ako koalicija pobjedi: „Šta misle da urade na nivou BiH“?! Ako će da govore o ratu i raspadu po cijenu ljudskih žrtava, neću učestvovati u tome! To je suluda i besmislena stvar! 25 godina smo potrošili na takve priče, nismo se pomjerili s mjesta! Dodik nema namjeru da razvaljuje BiH! On ima namjeru da čuva svoju vlast! Takvom retorikom dobija vlast! Sve je to velika farsa od koje nema ništa!

Mnogo je stvari o kojima se možemo dogovoriti ako isključimo glavno pitanje oko kojeg se ne slažemo! Nije rat u BiH bila agresija Srbije! Bio je unutrašnji sukob! Ako nastavimo ovako, apsolutni pobjednici bit će Izetbegović i Dodik! Nema onoga ko se može takmičiti s njima u tome! Treba li da sarađujem sa SDA koja govori da će biti rata?! Dodika smo pobjeđivali i tek ćemo ga pobijediti! Nije Dodik veći Srbin od mene! Dodik nema pobjede! Ima nacionalne poraze prikrivene velikim riječima! Dajete preveliki značaj koaliciji, a još nije bilo nikakvog razgovora! Ključni preduslov za stabilnost BiH je pojavljivanje bošnjačkog lidera koji će biti spreman da prihvati realnost i koji neće živjeti u prošlosti! Nikako da shavate da ključni ljudi u Briselu su djeca koja nisu ni bila rođena tokom rata! Njima je dosadilo da slučaju stare priče! SDA glumi žrtvu i na tome dobija političke poene! Teško onome ko misli da ratom može nešto ostvariti! Dodikov partner je SDA! SDA prijeti da će pokrenuti rat ako genocidaši dođu na vlast! Ko normalan može reći: „Idite s njima“?! Kakvo je to srpstvo da kaže: „Idite sa SDA“?! Ne shvatam da nije napustio koaliciju sa SDA!

Non-paper nije dobio pažnju u Sjevernoj Makedoniji iako je govorio o podjeli makedonskog i albanskog dijela! Nijedan od aktuelnih političkih lidera u Sjevernoj Makedoniji ne vidi korist! Non-paper najviše odgovara Izetbegoviću i Dodiku! Nisam siguran da je dogovor sa opozicionim partnerima iz Federacije i RS-a gotova stvar! Treba vidjeti je li moguće postići takav dogovor! Ne može se Dejton promijeniti bez dogovora! Dodik kaže da je formirao tim za dogovor! Da vidim s kim će se dogovoriti da podijeli BiH! Ko će to iz RS-a podržati?! Posljednji veliki dogovor Amerike, Rusije i Evrope na međunarodnom planu je Dejton! Njihovih zajedničkih dogovora nema nigdje! Ko vjeruje da je moguće napraviti neku novu BiH i da će dobiti podršku svijeta?! To se neće desiti!

Kada je potpisan prvi dokument rekao sam da je to ANP! To što ga Dodik naziva drugačije je manipulacija! To je licemjerstvo i laganje vlastitog naroda! Dramu pravi Dodik zato što je obećao Rusiji da neće uraditi ništa na planu približavanja NATO-u! Sada se pravda drugim nazivima dokumenta! Ja da sam se pitao, ANP bi se poslao uz rečenicu da BiH ne može podnositi članstvo za NATO dok sve države regiona ne budu članice! Dok Srbija ne uđe u NATO, ne može ni BiH! Dodik misli da je politički vješto lagati i zamajavati javnost! Što ne bih vjerovao Vučiću?! Ne razumijem da Sarajevo ne vjeruje nikome iz Beograda! Političari iz Sarajeva nisu vjerovali ni Đinđiću, ni Koštunici, ni Tadiću, pa ni Vučiću! Prirodno je da predsjednik Srbije voli RS! Nema razloga da postavljamo pitanje naoružanja!

Predsjednik Srbije ne treba da se pravda BiH po tom pitanju! Hrvatska se može naoružavati, jer je u NATO-u, a Srbija ne može jer nije?! Bh. realnost su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, ali i ostali građani! To je jedina formula da počnemo da se krećemo! U protivnom ćemo ostati u kaljugi! Nisam više siguran da se neće naći neka budala da napravi incident za početak rata! Nemam namjeru biti kandidat na izborima! Pokušajmo skinuti mantru sukoba! To je moguće! Nisam za ponovni sukob!

Leave your vote