Mladen Ivanić na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića poslao žestoku poruku Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću: “Nebitni ste! Povucite se! Ostat ćete fusnote!”

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i čovjek koji je bio i član Predsjedništva BiH gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. “Dodik, kao srednjoškolac, samo galami i tjera druge da se tuku umjesto njega! Stranci ga pustili da priča, jer ionako ništa ne uradi.” Ivanić objašnjava Dodikove sve radikalnije poteze:

“Dodik lafo prekinuo diplomatske odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije, a ustvari su oni njega davno otpisali. Trojka ignoriše Dodika!

Trojka neće dugo izdržati, a vratit će se sve na isto samo s različitim akterima. Nakon raspodjele funkcija – sve će se vratiti na isto od prije četiri godine.

Dodik nema političku koncepciju i viziju osim otvaranja sukoba. Svu politiku svodi na sukobe, uglavnom sa Sarajevom i bošnjačkim liderima. Bez sukoba ne bi imao šta raditi!

Svi ga zaobilaze; zato je i prekinuo odnose sa ambasadama. To je vjerovatno neki prećutni dogovor između Dodika i velikih zemalja. Pustili su Dodika da priča, jer ionako ništa ne uradi. Dodik liči na srednjoškolca koji zove da se potuče, a nikako da on izađe da se potuče.

Samo galama. Njegove odluke su kontraproduktivne! On Veliku Britaniju i Ameriku gura u naručje bošnjačkim političkim strukturama. Dominaciju nad javnim servisom dale su mu upravo te ambasade koje su postavljale njegove ljude! Ta ljubav koja je tada počela ima uspona i padova, ali ipak nekako funkcioniše; postoji međusobna tolerancija.

Dok Dodik bude galamio, a ne radio ništa, neće imati problema s velikim silama.

Uvjeren sam da je Jelena Trivić pobijedila na prošlim izborima! Izbore je trebalo ponoviti! Dodik je na izborima doživio težak poraz. U Bijeljini je vjerovao da može pobijediti, a nije. Zadnji je put uspio s tim malverzacijama! Jedinstvena opozicija sasvim sigurno pobjeđuje Dodika; posvađana neće.

Ako Dodik misli da se kandiduje za predsjednika Srbije, onda je on u ozbiljnom problemu. Daje sebi prevelik, neviđeno velik značaj, koji – objektivno – nema. Državna imovina je riješena u Dejtonu! Je l’ neko vjeruje da se može donijeti zakon po kojem će se šume RS-a prenijeti na BiH? Ustavni sud nije osporio ni upravljanje ni korištenje imovinom.

Ni Schmidt to neće osporiti! Smiješno je; ništa tu neće biti. Zna Dodik da Schmidt neće reagovati, a ni Trojka. Bakir Izetbegović nije navikao da bude bez vlasti – to je čudo.

Kao da odlaskom s vlasti sve prestaje. Osjeća se beskorisno, jer nije na poziciji; ne mislim da ga je strah. SDA je navikla da će sve što oni traže biti realizovano. Sad se njima dešava da nisu favoriti, a navikli su da budu, nego je točak usmjeren kontra njih. Šokirani su.

Iz politike sam otišao, jer sam kao mlad čovjek gledao sudbinu nekih ljudi u politici koji su sav svoj život za nju vezali, a kad su ostali bez politike – počeli su propadati: mentalno, psihički i fizički. Rekao sam sebi da to nikad neću dozvoliti, da mi politika bude jedini posao i da nemam drugog zadovoljstva.

Rekao sam da ću iz politike otići kad sam najjači. Kada sam postao član Predsjedništva, tu svoju odluku sam i primijenio i po završetku mandata napustio politiku. Većina političara će biti nevažna za historiju – možda samo fusnota i ništa više.

U pregovorima oko Izbornog zakona je bilo puno neiskrenosti; gledali su kako će ko koga prevariti. HDZ, SNSD i SDA su se mogli zaobići. Međunarodna zajednica je sama rekla da SDA u ovom momentu nije prihvatljiva. Prihvatili su i Dodika i Čovića, a njih nisu. SDA je vjerovatno neformalno puno obećavala, a lagala.

Međunarodne institucije to ne vole. Iz mojih razgovora sa diplomatama – zaključio sam da je u tome problem. Teško je bilo biti srpski politilčar u doba Paddyja Ashdowna, a sada je Schmidtu jednako teško da bude visoki predstavnik. Iza njega ne stoji niko, a svi ga napadaju. Bolje se na vrijeme povući, nego da te narod otjera udarajući nogom – da ne kažem gdje”, rekao je Ivanić.

Ivanić je poslao i žestoku poruku Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću: Nebitni ste! Povucite se! Ostat ćete fusnote!

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.