Mladen Ivanić o Miloradu Dodiku na televiziji uživo: “Pokušat ću da vas podsjetim šta je sve rekao, a šta se događalo”

Nekadašnji šef bh. diplomatije, bivši član Predsjedništva BiH i premijer Republike Srpske Mladen Ivanić govorio je u večerašnjem Pressingu na televiziji N1 o aktuelnim političkim prilikama usljed najnovijih izjava predsjednika RS Milorada Dodika. Ivanić je kazao da od njegovih najava nema ništa.

Dodik i najave o samostalnosti, da li je “dimna bomba” ili ozbiljna stvar?

“Ne bih rekao da je to ozbiljan plan, nego samo jedna od tipičnih Dodikovih velikih riječi, a bez djela.

Pokušat ću da vas podsjetim šta je sve rekao, a šta se događalo; je li rekao da ćemo imati svoju vojsku, da ćemo imati svoju upravu za indirektno oporezivanje, da neće postojati Agencija za lijekove BiH, da nikad neće potpisati ANP, je li rekao da nikada neće biti vježbi sa britanskim vojnicima?

To je samo jedna od krupnih riječi koja je izrečena a iza koje neće biti ništa konkretno. Mene zanima zašto to sada radi? Nema konkretnog povoda“, kazao je Ivanić i poručio:

“Mislim da ništa neće biti od toga, a moguća su dva razloga. Jedan je to da u junu dolazi preko milijardu maraka koje se moraju vratiti za obveznice izdate na bečkoj berzi. Tog novca trenutno nema. Jedina nada je Viškovićev odlazak u Kinu da se obezbjede finansijska sredstva.

Moguće da tu ne ide sve po planu pa da je otvorio sve teme da se pred javnosti opravda. Drugi mogući razlog je da vidi šta se dešava u FBiH, posebno oko SDA, pa da postoje naznake da se oko njega počne isto dešavati.

Ja jedino ne razumijem zašto je to sada urađeno jer konkretan povod ni od koga nije dat. Ja nisam vidio nijednu krupnu i negativnu aktivnost prema RS koja bi uslovila ovakvu reakciju. Zato tražim razloge ovako brutalnog otvaranja teme“, kazao je Ivanić.

Ivanić dodaje da ponekad iz Sarajeva dolaze izjave koje opravdavaju Dodikove poteze i da tako “jedni drugi hrane”.

“Šta je problem, problem je što o iz Sarajeva ponekad dolaze izjave koje opravdavaju takve Dodikove poteze i onda jedni druge hrane. Može Bećirović da se pravda, ali njegova izjava da su fašisti iz 1941. isti kao i oni 1992. je uvrijedila srpski narod i naravno da se onda Dodikova retorika lakše prima. Razlozi su dakle višestruki, nisu samo s jedne strane.

Dok ne dođe smirivanja tenzija i priče i iz Sarajeva, nije realno da će očekivati da će građani u RS imati priliku da drugačije razmišljaju“.

Novi Dodikovi partneri i pomirljivi tonovi?

“Kada je bilo formiranje Savjeta ministara mene je ohrabrilo što je postojao jedan ohrabrujući istupak od “Osmorke”, ali sam rekao da to neće dugo trajati i da sam uvjeren da će nakon konstituisanja vlasti i podjele funkcija stvari se početi vraćati na staru retoriku koja je bila i u prethodnom periodu.

S jedne strane da će Osmorka biti pod pritiskom SDA da izdaje bošnjaštvo, a da će i Dodik se vratiti staroj retorici koristeći svaku od tih stvari da krene sa svojom pričom. Već je počelo.

Pokazuje se da se događa ono što sam mislio da će se desiti. Uspostavila se vlast, formiralo se, ne vidim nijedan minimalni zajednički koncept. Dokle god ne bude tog koncepta u BiH, mi ćemo imati ovakvo stanje“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.