Mladen Ivanić se oglasio, apsolutno ne krije koliko je zabrinut: “Ako bi Dodik to uradio slomio bi autoritet RS u institucijama BiH”

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić gostovao je u emisiji “Puls” BN televizije.

Rusko-ukrajinski sukob će potrajati. Zapadni svijet nije spreman na pregovore, vjerovat će da sankcijama može slomiti Rusiju, ali ona ima svoje elemente kao što su izvoz gasa i nafte. Tek kada se iscrpe obje strane, onda će doći do razgovora, ali nekoliko godina će ovo trajati bez zaokruženog cilja, kaže Mladen Ivanić u emisji Puls BN televizije.

“Niti će Rusija zbog Balkana početi rat sa Amerikom niti će Amerika početi rat sa Rusijom zbog Ukrajine, to se vidi i u ovom sukobu”, kaže Ivanić i dodaje da veliki imaju svoje interese i prepucavaju se preko manjih.

“Građani u Republici Srpskoj će platiti ozbiljnu cijenu ekonomskih posljedica rusko-ukrajinske krize, koje se već osjećaju”, kaže Ivanić, naglašavajući da vlast više misli kako da sačuva pozicije, nego o potrebama stanovništva.

“Dostupnost roba će biti manja”, kaže Ivanić i dodaje:

“Već danas je trebalo dogovarati nabavke da se preduprijedi siguran rast cijena koji će se nastaviti. Da se brine o građanima daleko bi se više vremena trošilo šta da se radi da se spriječi potencijalni udar koji je već krenuo cijena, da se spriječe potencijalne nestašice pojedinih proizvoda, a time ko se bavi, niko živ. Volio bih da vlast izađe sa osmišljenim programom mjera, ali jedino ko o tome govori smo mi iz opozicije”.

Kada je u pitanju BiH moguće su političke prekompozicije u odnosu na geopolitičku scenu, kaže Ivanić, napominjući da očekuje veći angažman Zapada.

“Jako je važno da Republika Srpska otvori i kanal komunikacije sa Zapadom, jer će Zapad svjesno ovaj prostor nakon što je Rusija pokazala da je njen interes Ukrajina, Zapad će pokazati da je Zapadni Balkan njegov interes i mi moramo imati komunikaciju, a ne da budemo predmet koji neko udara po glavi. Glavno tržište nam je ipak EU”, navodi Ivanić

Također, Ivanić tvrdi da je Rusija imala vrlo pozitivnu ulogu kada je u pitanju postdejtonska BiH i da će se bez nje teško održati stabilnost, koju ima.

“Ja zagovaram podjednako dobar odnos i sa Rusijom kao jednom od potpisnica Dejtona i sa Zapadom kao drugim objektivnim stubom Dejtona i zemljama koje su vrlo ekonomski prisutne ovdje koje preko programa EU i banaka za obnovu i razvoj značajno finansiraju naš život. Ako smo razumni mi i sa jednima i sa drugima moramo razgovarati i naš je interes da i s jednima i sa drugima razgovaramo, a ne da budemo oruđe bilo jedne, bilo druge strane.”

Prema njegovim riječima, avanturizam vlasti u Republici Srpskoj mogao bi da košta i njene građane.

„Ja mislim da je pred gospodinom Dodikom ponuda odustani od nadležnosti, vrati se u institucije, u suštini prihvati Inzkov zakon i možemo nastaviti dalje, ako on to uradi onda će tenzije pasti, ali ako to uradi onda je slomio dignitet i autoritet Republike Srpske u institucijama BiH definitivno“, navodi on.

Smatra da se rusko-ukrajinska kriza neće odraziti na održavanje izbora u BiH i izbora će biti, ali ne i promjene izbornog zakona.

“Ako bude razuma, sve će se okončati, ulaskom Ukrajine u EU, ali ne i u NATO i to je jedino relano rješenje”, poručio je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.