Mladić iz BiH osuđen na tri mjeseca zatvora zbog prevare na benzinskoj pumpi od 60 maraka

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je u novembru prošle godine pravosnažnu presudu kojom je 25-godišnji Nezir Genjga iz Travnika osuđen na tri mjeseca zatvora zbog kako je navedeno u presudi, produženog krivičnog djela prevara.

Naime, Genjga je pravosnažno osuđen i očekuje ga izdržavanje zatvorske kazne jer je nasuo gorivo na dvije benzinske pumpe u vrijednosti od 60 maraka, koje nije platio, navedeno je u presudi Suda u Novom Travniku – prenosi Avaz.

Genjga je osuđen jer je u tri navrata na dvije benzinske pumpe tokom maja 2017.godine nasuo gorivo i rekao radnicima na pumpama da ne može platiti. Na jednoj pumpi u Travniku, nasuo je 20, a na drugoj, dva puta po 20 KM. Presudom se obavezuje da benzinskim pumpama nadoknadi štetu, a državi sudski paušal u iznosu od 50 maraka i to sve u roku od 15 dana.

Genjgu je prvostepeno osudio Općinski sud u Travniku, ali je nakon žalbe presuda ukinuta, da bi u ponovljenom suđenju osuđen na tri mjeseca zatvora. S druge strane, Kantonalni sud u Novom Travniku odbio je žalbu advokata Adila Loze, koji je tvrdio da djelo za koje je Genjga osuđen nije krivično djelo.

Lozo je u žalbi tražio da se presuda ukine i Genjga kazni blažom kaznom. On je u žalbi tvrdio da oštećeni nisu nikada ni tražili tri puta po 20 maraka, niti su postavili odštetni zahtjev.

Advokat je tokom žalbe postavio i pitanje treba li tada optuženi, a sada osuđeni ležati u zatvoru tri mjeseca “jer nije radnicima na pumpi platio 60 maraka nasutog goriva”

Optuženi nije negirao da je nasuo gorivo i da nije platio. On je tokom procesa rekao da je da će novac donijeti kad bude imao, a čak ja kao garanciju ostavio i saobraćajnu dozvolu.

Nije imao da plati

– Zašto optuženi nije nasuo gorivo za 100 maraka ako je imao namjeru da nekoga prevari – navodi su Loze.

No, Sud je ocijenio ove navode kao neutemeljene i u presudi naveo da je riječ o drskom ponašanju.

Lozo je rekao danas za “Avaz” da ovaj slučaj nabolje pokazuje kako pravosuđe u BiH funkcionira.

– Momka šalju u zatvor zbog prevare od 60 KM. Ali, sve je eto, odbijeno i sada ga šalju u zatvor da bi tužilac ispuni normu na nedužnom i siromašnom čovjeku – tvrdi advokat Lozo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.