Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine: Borjana Krišto je imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici imenovalo Borjanu Krišto (HDZ BiH) za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a danas je na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Od ukupno 38 zatupnika 23 su za glasala ZA, 15 je bilo protiv i nije bilo suzdržanih te je tako ispunjena opća i entitetska većina za imenovanje.

Krišto je prije glasanja o njenom imenovanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izložila ekspoze nakon čega su zastupnici obrazlagali za njih upitne tačke i obrazlagali zbog čega joj neće dati podršku ili zbog čega je Krišto adekvatna osoba da obnaša tu funkciju.

“Iskreno sam pažljivo slušala vaše opaske koje su se odnoslie na ekspoze. Moj ekspoze je pravljen nekoliko dana. Bio je preširok i svela sam ga na ovo danas što sam predstavljala.

Govorila sam o političkim stavovima i smjernicama koje smo potpisali kao koalicija.

Ne želim zanemariti ono što ste rekli ovdje kao zastupnici i predstavnici političkih stranaka i s punim poštovanjem se prema tome odnosim.

Ja sam osoba koja poštuje Ustav BiH i kao prva među jednakim činit ću sve da kroz kompromise i dijaloge dogovaramo iradimo na dobrobit naroda BiH i uspješan zajednički rad”, kazala je Krišto – prenosi N1.

U raspravi uoči glasanja za imenovanje Krišto učestovavao je Branislav Borenović (PDP).

“Ono što sam primjetio i vidio šta nedostaje u ekspozeu gospođe Krišto je jedna riječ i jedna skraćenica koja ne postoji u dokumentu, a to su akcize i PDV. Spominjala su se zakonska rješenja, ali ne postoje dva ekonomski najpotrebnija zakonska rješenja, a koja se tiču Vijeća ministara.”

“Ekspoze predstavlja političke stavove gospođe Krišto. Svak bi od nas tako učinio. Svako od nas ima svoje prioritete. Dopalo mi se što je kazala da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentarne skupštine BiH.

Nadam se da ćemo imati više poštovanja i uvažavanja u PS BiH i Vijeća ministara i da to neće biti dvosmjerna ulica. Nadam se da ćemo pronaći način da svi građani uživaju osnovna ljudska prava i budu jednanki.

Drago mi je da se vlast uspostavlja mnogo brže nego ranije. Neću kazati oko čega se gospođa Krišto i ja ne slažemo već, hajmo govoriti o onome oko čega se slažemo”, kazao je Saša Magazinović (SDP).

Milan Dunović iz DF-a je kritizirao ekspoze Krišto zbog dijela oko NATO integracija gdje je kazala da za to pitanje mora biti konsenzusa među narodima.

“Neće su postizati politički konsenzus, već će se provoditi zakoni u BiH. Smatram da smo obavezni da poštujemo zakon. To je razlog zbog čega nećemo podržati imenovanje gospođe Krišto.

Isto tako, spomenuli ste diskriminaciju jednog cijelog naroda i izmjene Ustava i Izbornog zakona pozivajući se na odluke Ustavnog suda i Suda za ljudska prava. Da li mislite na presudu Ljubić, a konkretno je pitanje šta je sa presudom Komšić iz 2015. godine.”

Ja sam osoba koja poštuje Ustav BiH i kao prva među jednakim činit ću sve da kroz kompromise i dijaloge dogovaramo iradimo na dobrobit naroda BiH i uspješan zajednički rad”, kazala je Krišto.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.