Najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu jako izravno o tzv. danu RS: Trenutna blokada i svako secesionističko djelovanje mora odmah stati

Posljednje Vijesti

Najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija, reagovala je povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog dana entiteta RS, oštro osudivši svako neustavno secesionističko djelovanje.

“Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine”, istakli su iz EPP-a.

Dodaju da se svako neustavno secesionističko djelovanje, koje izlazi iz ustavnog i zakonskog okvira, mora prekinuti, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti, kako bi se BiH omogućila da se uhvati u koštac sa neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu.

“Osuđujemo i negiranje i veličanje svih ratnih zločina i svih djela koja izazivaju strah od novog sukoba, te zajednički pozivamo Bosnu i Hercegovinu i njene vlasti da održavaju mir i postignu napredak”, zaključuju iz EPP-a.

Leave your vote