Nakon burne sjednice u Parlamentu BiH: Odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opće izbore

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na današnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se „nalaže ministru finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine“.

Od 15 delegata, „za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Iz Federacije BiH zaključak je podržalo šest delegata, a četiri su bila protiv. Iz RS četiri delegata su glasala protiv dok je jedan bio suzdržan.

Pojedine stranke već duže vrijeme optužuju HDZ da blokiranjem usvajanja budžeta zapravo blokira provođenje izbora, a sve zbog toga što još nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona.
Te optužbe su se mogle čuti i na današnjoj sjednici, i to uglavnom od delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Ministar Bevanda je, između ostalog, izjavio da je on samo jedan od onih koji su odgovorni za izradu i donošenje budžeta.

Podsjetio je da mnoge sjednice relevantnih organa, pa i Vijeća ministara, nisu održane. Kao jedan od razloga za to je istakao i nedolazak članova tih institucija, tj. organa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.