Nana Fata Orlović, dugogodišnji borac za svoja prava: “Nisam ja protiv crkve. Ali šta će u mojoj avliji?”

Fata Orlović tokom rata izbjegla je iz Konjević Polja blizu Bratunca. Kada se 2000. godine vratila, u svojoj avliji je zatekla srušenu kuću, a izgrađenu srpsku pravoslavnu crkvu. Imanje je do rata pripadalo Fatinom suprugu, koji je sa još 20 članova porodice ubijen u genocidu u Srebrenici. Ona se godinama bori za uklanjanje bogomolje ispred svoje kuće.

“Nisam ja protiv crkve. Ali šta će u mojoj avliji? Da ja nosim svoju kuću od crkve, a ne crkva od mene. Crkva se nosi u svoju zemlju i pred svoju kuću kome treba, a meni ne treba“, istakla je Fata Orlović.

Pravdu je bezuspješno tražila preko domaćih sudova, a konačnu riječ je dao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu te naložio uklanjanje crkve do 1. aprila 2020. godine, ali pandemija je sve zaustavila. Fatina grčevita borba prikazana je kroz 60 fotografija.

“Potaklo me je to što se razvlači. Korona evo već druga godina, a oni obećali da će srušiti i nisu. Zaista nema smisla. U tuđoj avliji, bez potrebe, srpskog življa tu nema. Baš crkva iz inata“, kazao je Ahmet Bajrić Blicko, autor izložbe o Fati Orlović.

Bajrić je Fatu fotografisao u mnogim prigodama, a kaže da je svjedočio i nemilim scenama pred spornom crkvom.

“Dođe 50, 100 policajaca dok se vrši vjerski obred i čuvali je od Fate. Nema smisla. Čuvali je od Fate, starije žene koja mrava nije zgazila. Samo brani svoje ognjište. Oni su dolazili sa specijalcima i narod uznemiravali, narod na svakom koraku“, rekao je Bajrić.

“Njima bi bio mir da se da šta oni hoće. Ne može sve šta oni hoće. Ja nemam 22 bratića i sestrića. Nas je pet ostalo udovica, ja sam najmlađa, a u onih mi sestara nema sinova. I da ja dam. Ne dam. Nikada. Mira nema. Meni je gore bilo ovo kako je stao rat, ratovati sa njima nego kada je bio rat. Kad je rat bio, lete na svakoga, a ovo sada leti samo na mene“, poručila je Fata Orlović.

Fatina djeca su uglavnom u inostranstvu, ali njima ostavlja imanje.

“Zaklela sam ih da ne smiju prodati nijedan. Ako budu prodavali, mogu između sebe prodati. Ali prodati ne smiju“, navela je Orlović, za N1.

“Pogodila je ta nepravda za tu, da je nazovem, babovinu, zemlju koju danas, sutra možemo mi naslijediti. Njeni unuci, praunuci. Smatram da se to kroz istoriju sve treba provlačiti i da generacije koje dolaze upamte nanu kao heroinu“, naglasila je Azra Karić, unuka Fate Orlović.

A za Azru, jedino nanino unuče u BiH, ona je bez sumnje ljudska veličina i neviđeni borac.

“Ja sam najponosnija unuka. Gdje god da dođem svi me zezaju da kažem ko mi je nena. Ja to sa ponosom izgovaram i čvrsto stojim iza toga i da svako u svojoj borbi bude istrajan i da ga to osnaži“, kazala je Karić.

Fatina volja i odlučnost da ne da svoje i ne traži tuđe, fascinantna je kao i snaga koju ova starica ima dok traži pravdu i kaže da bez nje nema pomirenja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.