NATO admiral Rob Bauer stigao u BiH, direktno je poručio: “Kolike su sposobnosti vaših Oružanih snaga, svrha ove posjete je da shvatim”

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, u posjeti je Bosni i Hercegovini.

Prvo je posjetio delegaciju Oružanih snaga BiH.

Sastao se sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Bauer je obraćanje započeo tako što se na bosanskom jeziku pozdravio sa prisutnima sa “Dobro jutro” te zahvalio generalu Mašoviću na gostoprimstvu – prenosi Radio Sarajevo.

Osvrnuo se na razloge posjete te komentirao globalnu i domaću sigurnosnu situaciju.

“Moja posjeta dolazi kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i prijeti i drugim zemljama.

Sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način, taj sistem je pod napadom. Rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i zapadni Balkan”, istakao je Bauer.

Zatim se osvrnuo na NATO samit koji održan u Madridu, a gdje je učestvovao i Sifet Podžić sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH.

“Na NATO samitu u Madridu lideri su se dogovorili da pomognu zemljama koje su pod ruskim utjecajem, uključujući i BiH tako što će se investirati u odbrambene mehanizme.

Prisustvo EUFOR-a Althea prikazuje naše partnerstvo sa BIH. Sigurnost BiH je ključna za stabilnost zapadnog Balkana i ostatka Europe.

Svrha ove posjete je da shvatim koje su sposobnosti vaših OSBiH”, zaključio je Bauer u svom obraćanju.

I generalpukovnik OSBiH Senad Mašović se također obratio medijima. Istakao je da je za odbrambeni sistem BiH značajan i važan iz više aspekata.

“Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici.

Da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH uradile do sada na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se danas dešava”, istakao je Mašović.

Admiral Rob Bauer će se u toku dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra će posjetiti Kamp Butmir – Štab NATO-a, a prije toga je u kasarni Rajlovac planiran prikaz operativnih sposobnosti Oružanih snaga naše zemlje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.