Nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić o Miloradu Dodiku: Malo je čudan termin u kojem ide na sastanak s Vladimirom Putinom

Je li imenovanje Zorana Tegeltija za direktora Uprave za indirektno oporezovanje prihvatljivo za opoziciju? Hoće li nova državna vlast biti drugačija, ili odnosi u koaliciji već pucaju? Hoće li se riješiti pitanje državne imovine i šta je povod odlaska Milorada Dodika na sastanak sa Vladimirom Putinom? Na ova pitanja za N1 odgovarao je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Je li imenovanje Zorana Tegeltija za direktora Uprave za indirektno oporezovanje prihvatljivo za opoziciju?

“Ministri se postavljaju u skladu sa koalicionim dogovorom. Kada se ta raspodjela pozicija završi sve će se vratiti na staro. jedni će o građanskoj BiH, drugi o nezavisnoj RS. Neće se ići i neke ozbiljnije promjene.

Imenovanjem Tegeltije nema potrebe da se diže ovakva fama. Sistem je dobro postavljen i nema mogućnosti da neko nekoga prevari. On je bio u i ministar finansija BiH i on ispunjava te uslove, ali neće napraviti ništa spektularno”, kaže Ivanić.

Iako u posljednje vrijeme nema teških riječi koalicionih partnera Trojke, HDZ-a i SNSD-a, Ivanić podsjeća na izjvau Milorada Dodika da ako ne bude dogovora oko Istočne interkonekcije da će SNSD blokirati Vijeće ministara u donošenju odluka.

“Mislim da je svako povezivanje i varijanta u kojoj se obezbjeđuje dodatni izvor energenata i gasa dobro. Veće je pitanje ko će to finansirati.

Treba nama veza i iz Srbije i azerbejdžanske veze i ne vidim šta nam smeta više izvora. To je stabilnost i da ne zavisimo od jedne interkonkecije koju BiH trenutno ima.

Rješenje je kada govorimo o prijenosu električne energije gdje je institucija u vlasništvu dva entiteta koje trasporutuju električnu energiju. Generalno funkcioniše.

To se treba rješiti da bude više izvora za dobijanje gasa, pa onda nekako riješiti to pitanje da ne bude posljedica za BiH. Ako hoćete da se naduravate i imaćete ovakvu situaciju bez rješenja”, dodao je.

Uvjeren je da OHR neće nametnuti neko rješenje za državnu imovinu jer tu ima mnogo pravnih prepreka.

“On će tu biti kao savjetodavni organ. Entiteti upravljaju imovinom koje nije pravno rješeno i to traje tako 25 godina i može opet toliko trajati da praksa teče kako teče.”

“Čudan je termin Dodikovog sastanka s Putinom”

Malo je čudan termin u kojem Milorad Dodik ide na sastanak s Vladimirom Putinom, kaže Ivanić

“Išao je često u vrijeme predizborne kampanje. Mene to sada iznenađuje. Da li je on tražio da ide, ili ga je Putin zvao, ne znam. Nemam nikakvu informaciju i neke spekulacije ne bih htio da iznosim. Šta je cilj posjete ne znam.

Nerealno je očekivati da se razgovara o nekim projektima zbog rata u Ukrajini.”

Odlazak opozicionih stranaka iz RS na miting podrške Aleksandru Vučiću kao i vladajućih stranaka iz RS, Ivanić je rekao da ne treba biti nametljiv ako nisi dobio poziv.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.