Nermin Nikšić odgovorio na pitanje o sastanku sa Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem: “Ne otkrivam o čemu pričam s ljudima u četiri oka”

Nakon sastanka lidera stranaka Osmorke koji je održan u prostorijama SDP-a BiH, a na kojem je finaliziran Sporazum programske koalicije za predstojeći mandat, obratio se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Finalizirani Sporazum predstavlja okvir za buduće koalicije sa drugim strankama, a sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. -2026. godine.

Na osnovu preliminarnih dogovora u petak, 25. novembra, u Parlamentu BiH sporazum će potpisati u ime Osmorke Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

“Danas smo mi kao Osmorka radili pa su opet ostali neki detalji da ih utegnemo, a u petak bi trebalo da u Parlamentu BiH potpišemo Sporazum o načelima i principima konstituisanja zakonondavne i izvršne vlasti.

Ni od čega nećemo odustati, posebno ne od države BiH. Moram reći da smo imali vrlo kvalitetnu saradnju na izradi programskih dokumenata. To je prvo rađeno na nivou Trojke sa HDZ-om, pa su to onda radili ekspertni timovi, a još su ostali neki tehnički detalji”, kazao je Nikšić nakon sastanka Osmorke – javlja Klix.ba.

Naglasio je da niti jedna od stranaka ništa ne uslovljava, već su partneri opredijeljeni za program koji će onda izvršna vlast moći provoditi.

“Oni koji budu planirani za izvršne funkcije će morati još jednom da sjednu zbog programa rada vlada, što će omogućiti protok kroz parlamente i puno kvalitetniji rad. Nismo još razgovarali o funkcijama”, istakao je.

Predsjednik SDP-a BiH nije htio otkrivati detalje Sporazuma programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Na pitanje novinara da komentira današnji sastanak sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Željkom Komšićem (DF), Nikšić je odgovorio:

“Imate li neki primjer da sam ja pričao o onome što sam pričao s ljudima u četiri oka?Kad ste vidjeli da ja to govorim? Moji partneri znaju šta smo razgovarali, ali smo se dogovorili da to ostane između nas”.

Najavio je da će energetski projekti biti jedni od ključnih opredeljenja naredne Vlade FBiH te da se stalo sa energetskim projektima, kao i da će buduća vlast morati da radi na energetskom suverenitetu BiH.

“Hoćete da kažete da ćemo mi izdati interese BiH? Ja ne znam šta HDZ misli, ali znam šta misle ljudi ovdje”, odgovor je Nikšića na pitanje da li će HDZ nastaviti raditi na onome što je toj političkoj partiji bio cilj i tokom prethodnih godina, a specifično kada se radi o Izbornom zakonu BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.