in ,

Nešić “kantom hladne vode” zalio Dodikove ambicije: Nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS

Dodao je da je jedina moguća budućnost BiH Dejtonski sporazum koji štiti RS.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić poručio je povodom inicijative SNSD-a da sa strankama iz Federacije otvore dijalog o budućnosti BiH da je “apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine”.

“Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV su sveto slovo za DNS i čist je avanturizam otvarati to pitanje. Problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog mirovnog sporazuma, i zato ih politički faktori iz Federacije treba da rješavaju u okviru Ustava Federacije BiH – istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Dodao je da je jedina moguća budućnost BiH Dejtonski sporazum koji štiti RS.

“Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad RS. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, RS bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata – naglasio je Nešić.

Zato je, poručio je predsjednik DNS-a, apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom o ustavnom uređenju BiH.

“Jasno je da bi 99 posto Srba željelo nezavisnu RS, ali za tako nešto moramo imati saveznike u velikim silama. U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS i zato moramo čuvati ono što imamo – objasnio je Nešić.

Lider DNS-a podsjeća da Prudski sporazum koji su svojevremeno potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a nije vodio rastakanju BiH, nego RS.

“Govorilo se o četiri federalne jedinice, a Dragan Čović je odmah rekao da je “cijela BiH na stolu” i da te jedinice moraju počivati na teritorijalnom diskontinuitetu. Nema nijednog razloga da zbog neriješenog hrvatskog pitanja, mi rizikujemo RS. Kada su vezali zastave i stvarali Muslimansko-hrvatsku Federaciju stvarali su je kao savez protiv srpskog naroda. E, sada, neka svoje probleme rješavaju tamo gdje oni i jesu – u Federaciji, bez uvlačenja RS u svoje probleme – rekao je Nešić.

Istakao je da, umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u RS treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, bolje privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera.

“Kada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre, umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i RS – zaključio je Nešić.

Oglasio se direktor škole nakon što je javnost u regiji uznemirena šokantnim događajima: “Postoje dva snimka, sve smo prijavili policiji!”

Sramotni Aleksandar Vučić večeras je u Beogradu pokazao svoju mračnu stranu, ovo cijeli svijet i sve diplomate trebaju osuditi!