Nesvakidašnji slučaj: Natjerali maloljetnika da izmisli dug za drogu kako bi mu od oca iznudili 60.000 KM…

Policija Kantona Sarajevo je u februaru provela akciju hapšenja prilikom čega je uhapšeno devet osoba zbog sumnje na iznudu.

Među njima bilo je i maloljetnika, a danas je potvrđena optužnica protiv šest punoljetnih osumnjičenih.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nidala Hirkića, Denisa Bezeka, Murisa Filana, Bakira Bahtijarevića, Kemala Zahirovića i Amina Šehovića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom iznuda.

Zajedno s njima uhapšena su i tri maloljetnika, međutim zbog zakonskih propisa, njihov predmet je odvojen od ove optužnice.

Optužena grupa od šest mladića se tereti da je sa tom trojicom maloljetnika, tokom januara i februara 2022. godine prijetila A.A. da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM.

Najprije su naredili maloljetniku da predstavi svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom droge, tačnije, da je stvorio dugove prema dobavljačima droge u iznosu od 30.000 KM.

Nakon što je A.A u strahu za svoj i život svoje porodice, došao na mjesto gdje su otpuženi zahtijevali, jedan od njih mu je prislonio pištolj na potiljak i tražio da preda novac. Oštećeni je tada predao kovertu u kojoj se nalazilo 10.000,00 KM da bi nedugo nakon toga predao još 20.000,00 KM.

Početkom februara, optuženi su ponovno kontaktirali A.A i tražili još 30.000,00 KM i novu iznudu dogovaraju 10. februara 2022. godine na parking prostoru u blizini stadiona Asim Ferhatović.

Maskirani i s fantomkama na glavi, uzimaju od oštećenog još 10.000,00 KM i uz prijetnju pištoljem ugovoraju isplatu preostalih navodno dugovanih 20.000 KM.

Nakon toga je uslijedilo hapšenje optuženih, a postupajuća tužiteljica je nakon ispitivanja i predene istrage, za glavni pretres predložila saslušanje šest svjedoka, jednog vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i više od 60 materijalnih dokaza.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.