in , ,

Nevjerovatan snimak širi se društvenim mrežama: Vjernici klanjaju dok padaju granate, molitva jača od straha…

Reuters je danas objavio nevjerovatan snimak iz Afganistana.

Reuters je danas objavio nevjerovatan snimak iz Afganistana.

Snimak vjernika u glavnom gradu Afganistana kako klanjaju jutarnju molitvu na Kurban Bajram, dok u blizini padaju granate, obišla je svijet. Pojedini mediji i komentari na društvenim mrežama govore s divljenjem o vjernicima koje čak i ovakva opasnost nije zaustavila u molitvi.

Vjernici širom svijeta Kurban-bajram dočekali su u miru i blagostanju. No, u nekim zemljama situacija nije ni izbliza tako dobra, poput Afganistana u kojem traju gotovo svakodnevni sukobi.

Tokom jutrošnje molitve u Kabulu moglo se čuti kako eksplodiraju granate u neposrednoj blizini. Snimak je nastao u predsjedničkoj palaći u Kabulu i na njemu se vide različite reakcije vjernika.

Dok su se neki uspaničili i očito počeli razmišljati o tome kako potražiti zaklon, drugi su se “trznuli” ali brzo nastavili s klanjanjem, dok treći nisu uopće reagirali.

Molitivi je prisustvovao i predsjednik Ashraf Ghani. Napad je uslijedio usljed porasta nasilja u zemlji, jer su se strane trupe povukle nakon 20 godina, piše BBC.

Pogledajte snimak.

Joe Biden uputio vrlo snažnu poruku svima: “Bajramske tradicije i hadžski rituali pružanja pomoći onima koji imaju manje sreće ove godine imaju posebno značenje”

Jako nervozan odgovor Aleksandra Vulina upućen Željku Komšiću: “Ne možeš ni u jednu hrvatsku općinu u BiH, ja u svako srpsko selo mogu”