Nevjerovatna priča obilazi Balkan: 1984. je godine ukradena beba. Ovaj čovjek ju je spasio i sad je želi upoznati

Penzionisani policajac iz Makarske Mile Domazet traži ženu koju je prije 38 godina spasio kao bebu.

Ukradena beba koju je spasio 1984. godine mu je, kaže, obilježila policijsku karijeru. Sve što zna jest da je živjela u splitskom Getu i da se prezivala Delić. Kućni broj je, kako se sjeća, 10, ali ne zna koja je ulica.

“Bila je 1984. godina i cijela je tadašnja država brujala o krađi bebe u Splitu koju sam ja, sasvim slučajno, pronašao i danas bih baš volio doći u kontakt s tom ženom. Jer ta je beba danas već žena, a ja ne znam zna li ona uopće da je bila ukradena – kaže Mile Domazet koji je u policijskoj penziji već više od dvije decenije.

“Bio je kraj devetog mjeseca, znam da je bila berba grožđa. Ja sam se u tom trenutku nalazio na Zelenki, vozio sam policijski motor kad me nazvao dežurni i rekao da su dobili dojavu da je ukradena beba stara tri mjeseca u Splitu.

Napomenuo je da, ako negdje nešto čujem ili vidim, obratim pažnju, raspitam se i javim. Ma nije prošlo ni 10 minuta i ja sam igrom slučaja naišao na tu bebu. Vozio sam motor u leru nizbrdo pa sam čuo plač bebe u gostionici Kuvajt koja se nalazila kod Biokovke.

Svi su me pogledali kad sam došao na vrata, a ja sam otišao u kuhinju, odakle se čula beba. Tamo sam ugledao ženu kako previja bebu na stolu od rosfraja, okruženi noževima iz kuhinje. Uznemirila se kad sam je pitao što radi, htjela me potjerati riječima da joj smetam – priča Domazet.

Dodao je da je odmah pretpostavio da je to ona. Zvao je kolege i rekao da ga je izvrijeđala kao službenu osobu samo da imaju razlog da je privedu.

“Sjeli smo u policijski auto, ja sam motor ostavio, i sjeo pored žene na cic nazad jer me bilo strah da ne bi naškodila bebi – rekao je Domazet za Makarsku danas.

Kaže kako je zamijetio da ima i duge nokte te zatvorenu haljinu, što je, kako kaže, nezgodno za ženu koja doji, a ova je tvrdila da doji bebu.

“Kad mi je dala bebu, meni je bilo gotovo. Nije me više bilo strah da će povrijediti dijete, njoj su stavili lisice, pa smo zvali bolnicu i pedijatra”, dodaje.

Zastrašujuće je kako je zločinka zapravo fingirala da je imala carski rez. Tačnije, kako kaže Domazet, ona je napravila rez koji je izgledao kao da je rodila bebu.

“Kasnije u obradi je sve priznala. Odsjela je u hotelu Bellevue u Splitu i vrebala je neku mamu s bebom. Nakon određenog vremena navodno je mami nešto i finansijski pomagala, približila se majci.
Jednom je mama bebe ušla u prodavnicu i, kako je stekla povjerenje u nju, ostavila joj je bebu u kolicima. Ova je iskoristila priliku i pobjegla s bebom. Uzela je taksi do Omiša, tamo ušla u trgovinu, kupila potrepštine za malo dijete i opet uzela taksi za Makarsku.

Došla je u Makarsku, opet promijenila taksi i uputila se u Podgoru kod jednog svojeg poznanika kojeg sam znao, ali koji nije bio uključen u ovo zlodjelo. Nakon što je tu prenoćila, došla je opet u Makarsku i planirala se uputiti u Livno, odakle potječe.

Prije je bila udata za Nijemca s kojim nije imala djecu i spetljala se s tim nekim taksistom u Livnu, koji joj je rekao da će je ženiti ako bude mogla roditi djecu.

Ona je sve isplanirala, bila je otišla i u Njemačku kako bi rodila i upisala dijete u knjigu državljana, ali trudnoću nije mogla zadržati, nego je na kraju napravila carski rez i odlučila ukrasti bebu – dodaje.

Roditelji bebe

Kasnije je utvrđeno da je zločinka duševno bolesna osoba.

“Ne znam ni što je s njom kasnije bilo. Pisalo se u Slobodnoj kad je beba nađena, ali ne znam da je poslije bilo nešto. Roditelje bebe sam nakratko vidio, došli su s dajdžom djevojčice. Slučaj su ionako preuzeli inspektori o kojima se pisalo – rekao je.

Kazao je da je stvarno imao ludu sreću da je naišao na bebu doslovno pet ili 10 minuta nakon dojave dežurnog.

“Meni je to obilježilo karijeru. I jako bih volio stupiti u kontakt s tom danas ženom. Možda bi i nju zanimalo ko ju je našao i kako je bila ukradena, ako joj je to uopće rečeno – kazao je Domazet.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.