Nova zvijezda BiH Smail Prevljak: “Edin Džeko mi je dao nadimak, a reći ću i zašto cijenimo Peteva!”

“Novo ime na spisku je Smail Prevljak. Po prvi put je u reprezentaciji. I ja sam nekada bio napadač i mogu sa sigurnošću reći da će taj dečko biti novi Edin Džeko”, tako je govorio Darko Nestorović o igraču Eupena kada mu je 2015. godine uputio prvi poziv u mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na osnovu izvještaja skauta Muhameda Lepirice.

Kroz svoju mladu karijeru je prošao već uspona i padova, posudbi, selidbi.

Ipak, u kvalitetu mu nikada niko nije sumnjao jer je zabijao golove gotovo u svakom klubu za koji je igrao, a u međuvremenu postao je i prava “hamajlija” Ivayla Peteva.

Velikim dijelom zahvaljujući upravo njemu reprezentacija je junski ciklus Lige nacija (B) završila na prvom mjestu u grupi 3.

Prevljak se za Reprezentacija.ba portal javio iz Njemačke. Trenutno je na pripremama sa svojim Eupenom, klubom koji bi, ako je vjerovati pisanju belgijske štampe, mogao napustiti do kraja prijelaznog roka.

– Pripreme su već u toku. Došao nam je u međuvremenu i novi trener, radi se o Berndu Storcku koji je ranije vodio Genk, Mouscron, selekciju Mađarske… Iskusan je i vjerujem da ćemo s njim napraviti neki pomak u igri, kaže na početku razgovora Prevljak.

Naravno, nezaobilazna tema je potencijalni transfer o kojem se sve više govori. Danas se pojavila vijest da ga želi i Genoa.

– Svjestan sam da se piše svašta, ima zainteresovanih klubova, ali još uvijek nema nijedna ponuda na stolu. Vidjet ćemo.

Dug je prijelazni rok i moguće je da će se nešto izdešavati do kraja augusta, mada, da budem iskren, nisam toliko opterećen s tim. Lijepo mi je i u Eupenu, klub je među bolje organizovanim u Belgiji, uslovi su odlični.

Ipak, nije skrivao da je najviše “zagrizao” Anderlecht.

– Da, najviše sam u kontaktu s njima. I ranije je bilo priče, nismo se uspjeli dogovoriti oko nekih sitnica, vidjet ćemo šta će dalje biti. Kažem, ima još vremena.

Prevljak se pokazao kao odličan džoker u reprezentaciji BiH. U posljednje tri utakmice zabio je dva pogotka i upisao jednu asistenciju.

– Ja sam već bio na odmoru prije ovih utakmica, malo sam išao na svježinu i eto, hvala Bogu, na kraju smo dobro odradili posao.

Drago mi je što me hvale, a najviše mi je drago zbog ljudi, navijača, kao i zbog selektora koji se stvarno trudi i daje svoj maksimum. Mi igrači osjetimo to i cijenimo. Vidjeli smo njegovu ljudskost.

Unio je neku pozitivnu energiju među nas i rezultati su morali doći kad-tad. Također, kao trener je taktički jako dobar, zna dobro pripremiti utakmicu. Mislim da je dobar za nas i da od njega možemo naučiti dosta stvari.

Odlično se slaže i sa kapitenom Edinom Džekom koji mu je dao zanimljiv nadimak.

– Imamo super odnos, kada su okupljanja stalno smo zajedno, pričamo puno o fudbalu i totalno drugim stvarima. Nadimak? Haha, kaže da sam ‘bomber’. Ma, Džeko je igrač kakvog naša zemlja više nikada neće imati. Da se rodi još 100 miliona ljudi, ako bude neko i blizu, moramo biti prezadovoljni.

Fudbalsku karijeru Prevljak je započeo u rodnom Konjicu, tačnije u Igmanu, koji će od sljedeće sezone igrati u najjačem rangu bh. fudbala.

– Ponosan sam na Igman i historijski uspjeh koji su napravili. Drago mi je što će biti tamo nekih dešavanja, vidim da su i ljudi baš ‘zagrijani’ oko toga, daj Bože da ostanu što duže u Premijer ligi. Jedva čekam da dođem na jednu od utakmica, poručio je Prevljak na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.