Novi detalji iz SAD-a, neki su se na ovo iznenadili: Zašto je sankcionisana Alternativna televizija iz Banje Luke…

Posljednje Vijesti

Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je proširenu listu sankcija koje se odnose na firme i pojedince iz BiH, a na listi se našla i Alternativna televizija iz Banje Luke.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD-a, Alternativna televizija se na ovoj listi našla zbog povezanosti s Miloradom Dodikom, a iz SAD-a su objavili više detalja o povezanosti ovog medija s predsjednikom SNSD-a.

“ATV, medij sa sjedištem u Banjoj Luci, u privatnom je vlasništvu kompanije koja je usko povezana s Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik vrši kontrolu nad ATV-om iz sjene, a politički osjetljive teme zahtijevaju upravo njegovo odobrenje.

Dodik je kupio ATV kako bi svjesno unaprijedio vlastitu agendu koja uključuje napore da se ocrne druge političke ličnosti te da popravi svoj javni imidž”, navodi se.

Također, saopćeno je kako je Dodik ugovore vezane za ATV dodjeljivao članovima porodice što je još jedna u nizu koruptivnih aktivnosti.

“On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je značajno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje koje unapređuju njegove političke i lične ciljeve”, saopćeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, “crna lista” je sada proširena i na firme i pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za:

Alternativnu televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom

Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Šta će tačno značiti sankcije u ovom slučaju bit će poznato nešto kasnije, ali se pretpostavlja da se individualne sankcije prema Dodiku odnose na zabranu putovanja u SAD te blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji. Ovo je drugi put da SAD Dodiku uvode sanckije. Prvi put se na toj listi našao 2017.

Kada je riječ sankcijama firmama, a u ovom slučaju Alternativnoj televiziji širok je spektar blokada koje mogu biti usmjerene protiv kompanije, poput blokiranja računa ili eventualno ograničavanja svake vrste finansijskih transakcija.

Leave your vote