Novi kancelar Austrije poslao nedvosmislene i jasne poruke: Zapadni Balkan je jedan od prioriteta

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg posetio je Brisel, što je njegova prva međunarodna posjeta u tom svojstvu.
Predstavljajući zvaničnicima Evropske unije svoje političke prioritete, Schallenberg je rekao da će jedan od ključnih napora biti da se Zapadni Balkan približi Uniji.

Schallenberg je rekao da će jedna od njegovih glavnih briga biti da približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji i da olakša ulazak tog regiona u Uniju.

“Najvažniji cilj Austrije je da u Evropi više ne bude podjela”, rekao je novi austrijski kancelar, dodajući da je proširenje EU na Zapadni Balkan “stvar emocija”.

Schallenberg je rekao i da takođe ne želi da istočnim članicama EU stvara utisak da su zemlje drugog reda.

On je, međutim, oštro osudio najnoviji razvoj događaja u Poljskoj, čiji je ustavni sud doveo u pitanje primat EU nad nacionalnim. Schallenberg je prošlosedmičnu odluku njihovog ustavnog suda nazvao “krajnje opasnom”.

“Mislim da je pristup Poljskoj potpuno ispravan. Ipak, stvari zavise od toga kako komuniciramo među sobom”, naglasio je Schallenberg.

Schallenberg je u Briselu rekao da će slijediti konzervativnu fiskalnu politiku svog prethodnika i čvrst stav Austrije prema migracijama.

Novi kancelar je u Briselu 14. oktobra razgovarao i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Ona je, kako je prenijela agencija AFP, takođe ocijenila da to što je Schallenberg za prvu posjetu izabrao Brisel predstavlja “snažan signal”.

“Radujem se dobroj saradnji. Imamo puno toga zajedničkog”, rekla je von der Leyen, ukazujući na evropsku klimatsku politiku, digitalizaciju i prevazilaženje posljedica pandemije.

“Možete se pouzdati da će se Austrija truditi da bude konstruktivan, ali naravno, ako bude potrebe, i glasan partner u Evropskoj uniji”, rekao je Schallenberg.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.