Objavljen snimak susreta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog sa Bećirovićem i Komšićem

Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u srijedu, 23. augusta, u Kijevu su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Podsjetimo, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH doputovali su u srijedu u službenu posjetu Ukrajini.

Oni su u srijedu ujutro, 23. augusta, u mjestu Buča pored Kijeva stigli noćnim vozom iz Poljske, a već jutros su položili cvijeće i odali počast civilnim žrtvama ruske agresije.

Prema najavama, Komšić i Bećirović tokom boravka u Ukrajini razgovarat će s najvišim zvaničnicima, a prisustvovati će međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata čime je ponovo poslana snažna podrška Bosne i Hercegovine ukrajinskom narodu koji trpi posljedice ruske agresije.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, objavio je informaciju o sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem te im se zahvalio.

“Razgovarali smo o izgledima za jačanje suradnje između naših zemalja. Ukrajina i Bosna i Hercegovina dijele zajednički cilj – članstvo u Europskoj uniji.

Nadamo se da će Bosna i Hercegovina pronaći priliku da se pridruži praktičnoj provedbi ukrajinske formule mira”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Zahvalio je bh. zvaničnicima što su posjetili Ukrajinu na Dan državne zastave.

“Velika nam je čast. Hvala vam i na podršci i sudjelovanju na Međunarodnom summitu Krimske platforme”, istaknuo je.

Bećirović je u izjavi iz Kijeva za N1 kazao da je posjeta dogovarana mjesecima, jer je zahtjevna u organizacionom smislu.

Također, kazao je da je u razgovoru sa predsjednikom Zelenskim iskoristio priliku i pozvao ga da posjeti BiH kada to prilike budu dozvoljavale.

“Kazao sam da odlikovanje koje je Dodik dodijelio Putinu ne odražava ni približan stav ogromne većine građana BiH.

Iskoristio sam priliku da predsjednika Zelenskog pozovem da, kada prilike dozvole, posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Do kraja dana imamo veliki broj dogovorenih sastanaka. Sutra je također vrlo zgusnut raspored sastanaka, jer je Dan nezavisnosti Ukrajine“, istakao je Bećirović u izjavi.

Pogledajte snimak susreta Zelenskog sa Bećirovićem i Komšićem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.