Ogrešević glasno: “Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH i OHR reaguju”; Magazinović žustro: “Podmuklo izazivanje straha nije bezazleno i nikad ne završi dobro za one koji to rade”

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oglasio se povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a, a u nastavku donosimo i reakciju predsjednik NES-a Nermina Ogreševića.

Dan RS-a jecentralnim događajem u Istočnom Sarajevu obilježen i proslavljen, a iz godine u godinu privuče sve veći broj reakcija političkih zvaničnika iz Federacije BiH.

Prvenstveno zbog toga što je Ustavni sud BiH ovaj datum proglasio neustavnim, ali i zbog toga što ovaj dan protekne svečanim defileom pripadnika MUP-a RS-a, oklopnim vozilima na ulicama i nacionalističkim pjesmama.

Tim povodom, oglasio se i Magazinović koji smatra da “razbacivanje naoružanjem i opremom po ulici nije bezazleno i nikada ne završi dobro”.

“Obilježavanje devetog januara je instrument koji služi za demonstraciju sile i izgradnju paralelne historije.

Razbacivanje naoružanjem i opremom po ulici, veličanje ratnih zločina i zločinaca i podmuklo izazivanje straha nije bezazleno i nikad ne završi dobro za one koji to rade”, poručio je Magazinović u svom statusu na Facebooku.

Povodom svega reagirao je i predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević.

“Vlasti manjeg bh. entiteta predvođene Miloradom Dodikom nastavljaju antiustavno djelovanje proslavom 9. januara, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da ne može biti “dan RS-a”.

Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, ali i OHR i visokog predstavnika da konačno sankcionišu sve one koji su organizirali današnju proslavu i time ponovo ignorirali odluke Ustavnog suda BiH. Navodi se, između ostalog, u reakciji Nermina Ogreševića.

“9. januar je simbol napada na ustavni poredak BiH, početak agresije, genocid, zločine…

Zbog toga se ne može slaviti kao dan jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine.

Međutim, iako se o tome jasno odredio i Ustavni sud BiH, vlasti RS-a predvođene Dodikom nastavljaju ignorirati odluke Suda i podrivati državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Ogrešević.

“Parade s dugim cijevima i oklopnim vozilima, odlikovanje ruskog redsjednika Vladimira Putina u jeku agresije Rusije na Ukrajinu unose nemir i šalju jasnu poruku ostalim narodima u Bosni i Hercegovini,
ali i cijelom svijetu da se Dodik nije promijenio i da nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, čiji je osnovni cilj izazivanje tenzija, narušavanje mira i stabilnosti i u konačnici razgradnja države Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje, ali i da reagira OHR, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

Do napretka naše zemlje i njenog pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u sigurno ne može doći sve dok se neometano krši Ustav, provode secesionističke politike i iz Bosne i Hercegovine šalju poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu”, navodi Ogrešević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.