Oštra reakcija Kasima Trnke zbog Srbije: “Susjedi šetaju po BiH kao po svojoj zemlji, treba obavijestiti Evropsku uniju!”

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je kako Republici Srbiji treba diplomatskim putem skrenuti pažnju da odlukom o izgradnji hidroelektrana na Drini, zadire u nadležnosti države BiH.

Time se, istakao je, ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Trnka je u razgovoru za N1 podsjetio da pitanje voda i vodopotencijala spada u opštedruštvenu imovinu, te da je dio državne imovine. To je potvrdio i Ustavni sud BiH koji je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, a prema kojome su sve rijeke u tom bh. entitetu, uključujući i rijeku Drinu, proglašene kao “unutrašnje vode RS”. Ustavni sud je pojasnio da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

“Ako oni zadiru u nadležnosti BiH, zapravo ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Formulacija u Dejtonskom sporazumu govori ne samo suverenitet i teritorijalni integritet, nego i politička neovisnost BiH. Susjedi Hrvatska i Srbija moraju poštovati i političku neovisnost BiH. Pošto očigledno šetaju po BiH kao po svojoj zemlji i direktno se miješaju u unutrašnje stvari BiH, ne poštuju Dejtonski sporazum i političku neovisnost. To bi bio dovoljan razlog Visokom predstavniku ako ništa drugo da ih upozori”, rekao je Trnka za N1.

stakao je kako treba skrenuti pažnju Republici Srbiji diplomatskim putem, a ukoliko se ogluši, obavijestiti i EU.

“Srbija je počela pregovore i u kandidatskom je statusu. Ima osnova da se upozori. Jedan od bitnih elemenata za pristup EU je poštovanje susjedskih odnosa država. S obzirom da se polaže kamen temeljac i kreće se u radnje, može nastupiti velika ne samo ekonomska nego politička šteta. Zato bi bilo dobro da je Ustavni sud izrekao privremenu mjeru i na neki način skrenuo pažnju da se obustave aktivnosti dok se ne donese konačna odluka”, zaključio je Trnka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.