Otac mostarske plivačice Lane Pudar prekinuo sve moguće špekulacije: Plivat će za BiH, zemlju koju nosi u srcu!

Mlada mostarska plivačica Lana Pudar (15) posljednjih dana je u fokusu bh. javnosti nakon što je izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a njen otac Velibor, oglasio se na Facebooku povodom određenih špekulacija da bi u budućnosti mogla promijeniti sportsko državljanstvo i nastupati za drugu državu.

Kako je istakao, u obzir dolazi samo BiH – zemlja u kojoj je Lana rođena i koju nosi u srcu.

“Molim vas da ne ‘morite’ više sa pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu”, napisao je nekadašnji golman Veleža Velibor Pudar na Facebooku.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) Marijan Kvesić već je istakao da će krovna kuća bh. sporta pružiti maksimalnu podršku talentovanoj plivačici pred nastup u Tokiju, a slično su najavile gradske vlasti Mostara i nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjetimo, Lana je u petak na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u historiji bh. plivanja.

Ujedno je prva plivačica iz BiH koja je isplivala A olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. Brža od Lane u 2021. godini samo je svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje s posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom, i to za svega tri stotinke.

Inače, članica Kluba vodenih sportova Orka ostvarenim rezultatom oborila je sve rekorde Bosne i Hercegovine.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta 2021. godine u Tokiju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.