Otvorena poruka “domaćim dušebrižnicima”, Zvizdić: Država BiH je jedini titular cjelokupne državne imovine

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine poručio je da je država BiH jedini titular cjelokupne državne imovine.

Zvizdić je dalje podsjetio sve međunarodne, a i domaće zvaničnike koji se bave ili se planiraju baviti temom državne imovine na prijedlog Milorada Dodika.

“Da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, napisao je Zvizdić na Facebooku dodajući da je ovaj Dodikov prijedlog u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim i domaćim pravom i sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Naglasio je da ovakve ideje sigurno neće imati podršku u Parlamentu BiH.

“Jer je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i usko je povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne, a ne entitetske karakteristike i zbog toga se pitanje državne imovine mora regulisati zakonom na državnom nivovu, što je i stav Ustavnog suda BiH, a i OHR-a”, dodao je Zvizdić.

Dalje navodi da standardi koji su važili za sve zemlje bivše Jugoslavije moraju važiti i za BiH, što znači da je država BiH jedini titular cjelokupne državne imovine.

“Potrebno je još jednom ponoviti da je Ustavni sud BiH utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH”.

https://www.facebook.com/Dr.Zvizdic/posts/294409385846612

A odluke Ustavnog suda su, prema Ustavu BiH, konačne i obavezujuće. Bilo bi dobro, imajući u vidu da u državnu imovinu ulazi i tzv. restituciona masa, da se umjesto pokušaja bh. entiteta RS da otme državnu imovinu, ozbiljnije posvetimo pitanju restitucije, odnosno denacionalizacije, jer smo praktično ostali među rijetkim državama u Evropi koje nisu izvršile tu obavezu”, poručio je Zvizdić.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.