Ozbiljna situacija i velika glavobolja za kancelara Austrije Sebastiana Kurza: Policija pretresla prostorije njegovih najbližih saradnika

Austrijska policija je po nalogu tužioca izvršila pretres ureda konzervativne stranke kancelara Sebastiana Kurza i nekih njegovih najbližih saradnika zbog, kako pišu austrijski mediji, sumnje u korupciju koja uključuje državna plaćanja za novinsko oglašavanje.

Istraga je svježa politička glavobolja za Kurza, kojeg su tužioci za borbu protiv korupcije stavili pod posebnu istragu još u maju zbog sumnje u krivokletstvo.

Također je izvršen pretres odjeljenja Ministarstva finansija, rekao je portparol ministarstva.

Pretresi su uslijedili samo sedmicu dana nakon što je Narodna stranka (OVP) rekla da je primila brojna pitanja novinara o mogućem upadu u njene urede. OVP je više puta optuživao tužioce za borbu protiv korupcije zbog pristrasnosti prema njemu i Kurzu, što organizacije tužilaca i sudija negiraju.

“Izmišljaju se daljnji navodi o događajima, od kojih su neki prije pet godina. To se stalno događa sa istim ciljem i metodom: ozbiljno naštetiti Narodnoj stranci i Sebastianu Kurzu”, rekla je zamjenica predsjedavajućeg OVP-a Gaby Schwarz.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije odbilo je komentarisati.

Glasnogovornik austrijskog kancelara potvrdio je da su radni stolovi i kuće glasnogovornika, šefa za odnose s medijima i višeg pomoćnika Kurza pretresani, ne navodeći zašto.

Austrijski mediji izvijestili su da su tužioci postupili po sumnji za korupciju koja uključuje vladina plaćanja za novinsko oglašavanje u zamjenu za povoljno izvještavanje ili glasanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.