Pismo UN-u, NATO-u i EU: “Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu RS

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe, uputile su pismo šefovoma država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija (UN), generalnom sekretaru UN -a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije.

Pismo je apel da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

“Do sada smo dva puta apelirali i pozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNDS-a i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS da se zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH.

Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu RS”, stoji u saopštenju ove dvije organizacije.

Napominju da su u augustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN-om, uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Smatramo da se Milorad Dodik neće zaustaviti, te s toga upućujemo ovo pismo šefovima država članica VS UN-a, generalnom sekretaru UN-a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima EU.

Tražimo od Vas da ispoštujete UN i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda- ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju”, stoji u njihovom pismu.

Zadatak suda je, između ostalog, bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji, naglašavaju.

“Naslijeđe i presude navedenih sudova nas sve obavezuju. Mi, žrtve genocida nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom,ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve.

Zbog toga od i vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i naslijeđa dva UN suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića.

Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, koji su pred Narodnu skupštinu RS postavili izazov ili rat ili ništa”, naveli su u obraćanju.

Naglašavaju da su upravo presude i aktivnosti ICTY, kao i njegov rad već skoro 30 godina, dokaz da je pravda spora i dostižna, ali i nada da se zločin više nikad ne ponovi.

“Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međuanordni sudovi rade sljedećih 30 godina?To nije interes nikoga, osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva suda ICJ i ICTY.

Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT i njegov rad, posebno s toga što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom.

Još uvijek nećemo i ne želimo da vjerujmo da bi predsjednik Ruske Federacije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca”, naglasili su u pismu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.