Podnosi se inicijativa za ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH: “Već dvije godine ta institucija u blokadi”, tvrdi Aner Žuljević

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, podnio je inicijativu za ukidanje tog zakonodavnog organa.

Kako je naglasio, razlog za ukidanje leži u činjenici da je već dvije godine ta institucija u blokadi.

“HDZ je dvogodišnjim blokiranjem imenovanja sudija Ustavnog suda, suštinski ugasio Dom naroda Parlamenta FBiH u njegovoj najvažnijoj ustavnoj nadležnosti zaštite vitalnog nacionalnog interesa, stoga, u skladu sa poslovnikom Doma naroda Parlamenta FBiH podnosim inicijativu da se na osnovu ovlaštenja iz člana 143. usvoji Odluka o ukidanju Doma naroda”, naveo je Žuljević.

Žuljević je i obrazložio svoju odluku. Prenosimo je u cjelosti:

“Zakonodavac je predvidio članom 42. u okviru zakona o postupku pred Ustavnim sudom na koji način se ostvaruju prava kada je u pitanju zastita vitalnog nacionalnog interesa.

U Ustavnom sudu osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa (u daljem tekstu: Vijeće) koje je nadležno za odlučivanje o pitanjima vitalnog interesa konstitutivnih naroda prema proceduri utvrđenoj ovim zakonom.

Vijeće se sastoji od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan Član iz reda ostalih. Sudije bira Predstavnički dom i Dom naroda.

Više od dvije godine traje trakavica u vezi s popunom upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH. Naime, ovaj sud sastoji se od devet sudija, a u Sudu ih je trenutno pet. Ne funkcionira ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, jer od sedam članova radi njih četvero.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH provelo je dva odvojena konkursa, prvi za troje nedostajućih sudija, a potom i za četvrtog, koji je u međuvremenu penzionisan.

VSTV je nakon toga tražio mišljenje od Ustavnog suda FBiH i kompletna dokumentacija sa ocjenama kandidata uz mišljenje Ustavnog suda dostavljena je rukovodstvu FBiH

Na osnovu prethodno iznesenog nedvosmisleno je jasno kako je Ustavna uloga Doma naroda PF BiH obesmišljena činjenicom da Predsjednik FBiH gosp. Čavara vec dvije godine onemogućava izbor sudija Ustavnog suda.

Navedenim nezakonitim činom Predsjednik FBiH svjesno opstruira mogucnost konstituisanja Vijeca za vitalne interese koje u trenutnom broju sudaca nema kapacitet za odlučivanje.

Nevjerovatno je da su politički predstavnici HDZ koji su izraziti glasnogovornici prava konstitutivnih naroda svojim političkim potezima ugasili jedino nadležno tijelo koje je zaduženo odlučiti da li je nesto vitalni nacionalni interes ili ne?
Mjesecima traje zabrinutost i kampanja kada je u pitanju imenovanje političke, a ne stručne komisije za vrijednosne papire, dok se dušebrižnici ne oglašavaju o opstrukciji Ustavnog suda FBiH koja pravi nemjerljivu štetu šaljući dramatične poruke pravne nesigurnosti koju kreira politika bez bilo kakve krivične odgovornosti.

Naravno, očigledno se radi o dogovorenom modelu vladajućih stranaka koji su na ovaj način sistemski srušili demokratiju, uveli nas u anarhiju i omogućili sebi vječno vladanje kroz instrument opstrukcije kako se naredni izborni rezultati ne bi mogli implementirati, pa taman i po cijenu da je ugašen pravni institut vitalnog nacionalnog interesa.

Ovo je samo potvrda da se već godinama radi o lažnoj zabrinutosti nacionalnih lidera i njihovim svjesnim zloupotrebama u igranju emocijama naroda sa kolektivnim pravima, gdje se na kraju ispostavilo da je vlast uvijek važnija od svih narodnih/nacionalnih interesa.

Na kraju, kako je dominantna Ustavna uloga Doma naroda, zaštita vitalnog nacionalnog interesa koja je opstrukcijom gosp. Čavare ugasena, ne vidim uopšte potrebu da takav nefunkcionalan Dom koji ne moze štititi prava postoji i troši 8 miliona KM godišnje.

Iz svega navedenog podnosim inicijativu, koju smatram svrsishodnom i koja će doprinijeti efikasnijem i ekonomičnijem radu zakonodavne vlasti nego sto je to bilo praksa do sada”, stoji u Žuljevićevom obrazloženju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.