Pogledajte kako izgleda pogled s RedBull platforme na Starom mostu u Mostaru

Najbolji svjetski skakači RedBull Cliff Diving svjetskog prvenstva i ove godine su u Mostaru, a danas smo se popeli na platformu visine 27 metara koja je postavljena na Starom mostu odakle će danas skakati posljednje serije skokova – piše Klix.ba.

Sa platforme na Starom mostu danas će nastupiti 12 muškaraca i 12 žena. Muškarci će skakati s platforme na visini od 27 metara, a žene s platforme od 21 metar. Među njima će biti po osam stalnih skakača i skakačica te po četvero takmičara i takmičarki sa pozivnicom.

Skakači se prije skokova osvježavaju na Starom mostu nakon čega slijedi penjanje na platformu.
Uske stepenice postavljene ukrug vode do platforme koja se izdiže iznad mostarskih krovova i samog Starog mosta.

S obzirom na uspon stepenica, nekada se možda čini da je i skok lakša opcija od silaska niz iste, ali o tome sigurno neće razmišljati RedBull Cliff Diving takmičari koji će se danas boriti za svaki bod kako bi osvojili titulu najboljeg.

Ove godine će na Starom mostu troje skakača debitovati u Svjetskom prvenstvu: Amerikanci James Lichtenstein i Susanna Fish te nezavisna takmičarka Leila Saliamova.

Oni se sigurno uzdaju u sreću koja u Mostaru prati novajlije.

Naime, to je jedina lokacija u historiji prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom na debitantskom nastupu završila na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov (2017) i Rumun Catalin Preda (2018).

Novitet ove godine je i izgled platforme koja je poprimila duh tradicije jer je na njoj postavljena replika prozora bosanske tradicionalne kuće.

Do skokova je ostalo nešto manje od dva sata, adrenalina ne nedostaje i neka pobijedi najbolji.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.