Pogledajte listu: Ovo su 42 nova zastupnika u Parlamentu BiH koji će imati “bezobrazno” visoke plate

Utvrđeni su preliminarni rezultati i za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U parlamentarne klupe ući će neka nova, ali i dosta starih lica.

Za nadati se da će raditi puno bolje od svojih prethodnika, a imena novih parlamentaraca koji će mjesečno, u naredne četiri godine, inkasirati blizu 5.000 KM (bez dodataka) – pročitajte u nastavku.

Iz Federacije BiH u državnom parlamentu će participirati osam stranaka, a iz RS-a sedam odnosno šest plus SDA koja je zastupljena i u FBiH.

SDA će imati devet zastupnika, a to su Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović , Šemsudin Dedić i Šerif Špago iz FBiH, te Edin Ramić iz RS-a. S kompenzacijske liste ulazi Safet Kešo.

HDZ i partneri (HSS, HSP, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST) će imati svoja četiri zastupnika, a to su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić (kompenzacijska lista).

SDP će u naredne četiri godine imati pet ruku u državnom parlamentu. To su Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić I Rejhana Dervišević.

DF će se morati zadovoljiti s tri zastupnika, a to su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović (kompenzacijska lista).

Narod i pravda (NiP) će prvi put u državnom parlamentu imati svoje zastupnike, ukoliko ne računamo Denisa Zvizdića koji je bio SDA-ovac kada je na početku prošlog mandata kročio u Predstavnički dom. Ova stranka će sada imati tri mjesta, a popunit će ih Denis Zvizdić, Nihad Omerović (kompenzacijska lista) i Mia Karamehić-Abazović (kompenzacijska lista).

Naša stranka je dobila dva mandata – Sabina Ćudić i Predrag Kojović (kompenzacijska lista). Jednako će imati i NES, a to će biti Zlatko Miletić (kompenzacijska lista) i Jasmin Emrić – javlja Klix.

U državnom parlamentu svog predstavnika će imati i “BHI-Kasumović Fuad”, a to će biti Aida Baručija.

Što se tiče parlamentaraca koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, SNSD će imati najviše pozicija – šest.

Njihov tim će činiti Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

SDS će imati dva parlamentarca, a to su Darko Babalj i Mladen Bosić.

PDP će također zauzeti dva mjesta – Branislav Borenović i Mira Pekić (kompenzacijska lista).

Prvi put zastupnika na nivou BiH će imati “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića”, a za njihove ciljeve će se zalagati Nenad Grković.

Po jednog zastupnika iz ovog bh. entiteta će imati i Demos (Čedomir Stojanović), SDA (Edin Ramić) i Ujedinjena Srpska (Milan Petković)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.