Pogledajte potresno obraćanje Davora Dragičevića, apsolutno ne krije koliko je ogorčen: “Ubice uživaju na slobodi dok moje dijete trune u crnoj austrijskoj zemlji”

Danas se navršava tačno pet godina od pronalaska tijela ubijenog mladića Davida Dragičevića u Banjaluci. Ovaj slučaj i slučaj stradanja Dženana Memića, potresao je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Godinama se očevi Davor i Muriz, uz podršku advokata Ifeta Ferageta, bore za pravdu.

Slučaj Dragičević “tapka” u mjestu, dok je jučer Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu “Dženan Memić”. Davidov otac je ogorčen dok Dženanov ipak ima “tračak nade”.

Muriz Memić je, govoreći za N1, kazao kako mu je drago da su se “sudije izdigle iznad” te da je od početka govorio kako ima “čestitih sudija, policajaca i tužilaca”.

Manjakvosti presude

Advokat Feraget pojasnio je zbog čega je došlo do ukidanja presude.

“Razlog ukidanja prvostepene presude su povrede odredbi krivičnog postupka. U ovom slučaju tužioci su se fokusirali na najvažniju povredu – presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama pa se kao takva ne može ispitati. Jedan od ključnih razloga jeste što je sud u samoj presudi naveo da 29 svjedoka nije relevantno bez obrazloženja.

Prof. dr. Kemal Dizdarević svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo, zbog navodne amnezije Alise Mutap, sud je odbio bez valjanog obrazloženja. Zakon je propisao da se decidno mora navesti razlog”, rekao je Feraget u Danu uživo na N1.

Dodao je kako u novom postupku slijedi otklanjanje nedostatka i da postoji mogućnost iznošenja novih dokaza.

“Nadam se da će u aprilu biti zakazan pretres pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Trajat će kraće nego prvi postupak jer se izjave svjedoka čitaju ili slušaju. Sve ovisi od odluke Apelacionog vijeća”, naveo je.

Komentirajući izjave sudije Branka Perića da su izjave koje je davao Muriz Memić svojevrsni pritisak, Memić odgovara da je “on to pogrešno shvatio”.

“Drago mi je da je ova presuda ukinuta zbog tužioca koji su se borili i koliko dokaza su prikupili. Oslobađajuća presuda, a meni poruka ‘budite uporni’. Branko Perić da je samo pročitao izjavu Dalide Burzić gdje navodi da je za istragu koja se vodila u krivom smjeru kriv policajac – on to nije tumačio. Meni poručiti da budem uporan, a osloboditi osumnjičene, mislim da je svakome bilo čudno”, rekao je Memić.

“Besa za Davida”
Davidov otac Davor kazao je kako ga nije iznenadila odluka da presuda u slučaju Memić bude poništena. Ipak, ne može da prihvati protok vremena u oba slučaja.

“U ovom slučaju pored toliko činjenica i dokaza da ubice i zločinci uživaju pet godina na slobodi dok moje dijete trune u crnoj austrijskoj zemlji. Posebno me boli jedna činjenica. Kada sam bio u šatoru i kada smo bili na sastanku sa tužiocima, rekli su da će oba slučaja biti prioriteti Tužilaštva BiH. Ako je ovo prioritet, onda mogu da zamislim kako se osjećaju ljudi čiji slučaj nije prioritet”, rekao je Dragičević

Istakao je kako je danas pet godina od ubistva njegovog djeteta, a ne 18. što može potvrditi i advokat Feraget jer ima sva saznanja.

“Ono što sam obećao djetetu ja ću da uradim, ja ću za svoje dijete da dobijem besu, ja ću svoje dijete osvetiti. Sve što meni treba posjedujem – činjenice i dokaze. Ja više vremena ne mogu i neću da gubim.

U ovu borbu sam krenuo za svoje dijete. Pet godina ništa apsolutno nisam dobio, jesam kontra – da se meni sudi, da se ja proganjam i svi oni koje me podržavaju. Davno su mogli pokrenuti akciju da se ubice i zločinci maknu sa ulica na osnovu onoga što smo Feraget i ja dali od dokaza, ali to se nije dogodilo”, rekao je Dragičević za N1.

“Ne spavamo mi, ali ne spava ni druga strana”
Memić ističe kako potpuno razumije Davora jer njegova borba traje sedam godina.

“Sinoć oka sklopio nisam. Peti postupak će biti na sudu. Ide to sada, ne može drugačije. Tužioci rade, moram biti zadovoljan koliko – toliko. Kad-tad će doći do kraja. Ali, ako mi ne spavamo ne spava ni druga strana. Ali kada ulicom prođemo, ja hodam dignute glave, a oni obore glave preda mnom”, rekao je Memić.

Poručio je kako neće stati, ali i to da mu se sada vratila nova nada.

“Nada postoji, mislim da ćemo doći do kraja. Davno sam izjavio da ću preuzeti pravdu u svoje ruke, ali volio bih da to bude na pravni način.

Svi žele vani, ja bih ostao da otmemo državu od onih koji su je uništili, od onih koji su je oteli od građana”, poručio je Memić.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.