Pogledajte snimak iz Banja Luke koji se pojavio: Policija spriječila Davora Dragičevića da postavi transparent

Banjalučki student David Dragičević (21) nestao je u Banja Luci prije tačno šest godina, u noći 17. na 18. mart 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je nekoliko dana kasnije, 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banja Luci. Okružno javno tužilaštvo u ovom gradu slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, a predmet je prije tri godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

Do danas nisu poznate okolnosti smrti mladog Banjalučanina, niti su uhapšeni osumnjičeni za ovo djelo. Također, nije procesuiran niko od odgovornih za brojne propuste i optužbe u vezi sa ovim slučajem.

Davidov otac Davor Dragičević danas je, povodom godišnjice od nestanka, organizovao konferenciju za novinare ispred Palate RS-a u Banja Luci, a u kojoj je kabinet predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Pokušao je da ispred ulaza u ovu insitituciju ostavi transparent sa natpisom “Ko je ubio Davida?”, ali su ga policajci u tome spriječili.

-Danas se navršava tačno šest godina otkad se moj i Suzanin sin David, dijete ovog grada, nije vratilo kući ocu, majci, cuki, svom krevetu, nije se probudi u svojoj kući – rekao je Davor.

Istakao je da je David 18. marta otet u centru Banje Luke kao i da je u otmici učestvovalo službeno vozilo MUP-a RS-a marke dacia, a naveo je i registarske oznake (T084-E-085), te izjavio kako je vozilo nestalo i zatražio odgovore od policije RS-a na ove navode.

-Sve ubice i zločinci su na slobodi – istakao je danas Davor.

Uskoro tri godine otkako je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH

S obzirom na to da se uskoro navršavaju tri godine otkada je ovaj predmet preuzelo Tužilaštvo BiH (u aprilu 2021. godine), Davor je ocijenio da nema razlike u (ne)postupanju ovog kao i tužilaštava na nivou RS-a.

Danas je pokazao i rješenje iz Tužilaštva BiH kojim se odobrava njegov zahtjev za pristup informacijama o dosadašnjem toku istrage, ali nisu precizirane radnje koje su do sada preduzete.

“Čekam odgovor sramnog Tužilaštva BiH. Ne budu li uradili posao, ja sam spreman da uradim posao za Davida i za njih, a poslije neka bude šta hoće. Jednom mora doći pravda u ovu državu, za djecu i za roditelje i za sve nas – kazao je Davor.

Još jednom je optužio brojne karike koje su do sada učestvovale u istrazi ovog slučaja za “udruženi zločinački poduhvat”.
Dva dana nakon pronalaska Davidovog tijela, u Policijskoj upravi Banja Luka održana je konferencija za novinare koja je bila “okidač” za proteste koji su organizovani isti dan na banjalučkom Trgu Krajine, a kada su se javnosti prvi put obratili roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović.

U periodu koji je uslijedio iznošene su brojne verzije i optužbe sa raznih strana o onome šta se dešavalo od 18. marta, kada je David posljednji put viđen, do 24. marta 2018. godine kada je nađen leš.

Više puta su rađene obdukcije, vještačenja, angažovani specijalisti sudske medicine, pravni stručnjaci iz regiona, tražena međunarodna istraga, organizovana javna saslušanja i skupštinsko zasjedanje na ovu temu.

Svakodnevna protestna okupljanja na Trgu Krajine policija je nasilno “razbila” krajem decembra 2018. godine, neposredno nako izbora nove Vlade RS-a kada je reizabrani ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Donesene odluke o nesprovođenju istrage

Tužilaštvo RS-a također se bavilo ovim predmetom, ali su uglavnom donesene odluke o nesprovođenju istrage – u novembru 2018. godine odluka da se neće sprovoditi istraga protiv tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a Darka Ilića, glavnog inspektora u ovoj upravi Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu Davida Dragičevića.

Obustava istrage donesena je i u slučaju direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a u Željka Karana, patologa koji je obavio obdukciju Davidovog leša, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Sudski postupak je pokenut jedino protiv kriminalističkih tehničara PU Banja Luka Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, protiv kojih je, nakon dvije oslobađajuće presude koje su ukinute, treći put u toku suđenje pred Osnovnim sudom.

Optuženi su za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su bacili Davidov donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banjaluka. Međutim, ni u ovom predmetu neće biti donesena pravosnažna presuda jer 26. marta ove godine nastupa zastara.

Davor Dragičevič je danas još jednom upozorio na nerad pravosudnih organa, posebno se pozivajući na zastaru ovog predmeta.

“Ovo je veći problem za vas, ja Davida ne mogu vratiti – poručio je.

Pogledajte snimak iz Banja Luke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.