Pogledajte trailer za novi bh. film “Praznik rada”, režiser Pjer Žalica: “Moramo se baviti surovom ratnom prošlošću jer ona utječe na našu svakodnevnicu”

“Praznik rada”, novi film Pjera Žalice, koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala, od četvrtka, 13. oktobra bit će prikazivan u svim kinima u BiH.

O ovom filmskom ostvarenju režiser govorio je za Klix.ba.

“Praznik rada” će kino pretpremijeru imati u Sarajevu 12. oktobra, a na projekciji će biti i ekipa filma. Ovaj film za Žalicu je nakon velikih hitova “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza” završetak trilogije. Mislio je da “Praznik rada” zapravo neće morati snimiti.

“Nadao sam se, bilo mi je logično da će se naše društvo razvijati i da će te teme ostati iza nas. Nažalost, to se nije desilo i mi i dalje moramo da se bavimo surovom ratnom prošlošću jer ona i dalje bitno utječe na našu svakodnevicu.

‘Gori vatra’ je bila priča o mojoj generaciji, ‘Kod amidže Idriza’ o generaciji mojih roditelja, a ‘Praznik rada’ o generaciji mog sina. Valjda je to kraj…”, ispričao je.

“Gori vatra” i “Kod amidže Idriza” su uspjeli prikazati borbu “običnog”, malog čovjeka u mahali, komšiluku. Na pitanje zašto ga baš ta naoko jednostavnost, a ustvari kompleksnost privlači, reditelj je odgovorio:

“Čim se radi o čovjeku, radi se o kompleksnim stvarima. Atraktivnije je ako su likovi kosmonauti nego limari, ali nije manje kompleksno. Ja samo pokušavam pričati priče o ljudima koje razumijem, u ambijentu koji mi je blizak.

Mislim da je to prirodna stvar. Ne vjerujem u koncept malih i velikih ljudi. Svaki čovjek može biti heroj ili gnjida, bez obzira na svoju socijalnu ili klasnu pretpostavku. Djela čine priče, a ne priče djela.”

Snimajući “Praznik rada” bilo je nemoguće ne prisjetiti se ova dva filma. Žalica kaže da ih se sjeti češće nego što bi očekivao da ih se sjeti ili ga neko podsjeti na snimanja jer su te teme, kako smatra, i dalje “bolno žive i važne”.

“Bilo nam je lijepo kad smo radili te filmove, a lijepo se sjećati ugodnih uspomena”, dodao je.

Pred početak prikazivanja filma “Praznik rada” u kinima u Bosni i Hercegovini, Žalica je kazao da je u odnosu na prvo prikazivanje ovog filma na Sarajevo Film Festivalu treme manje, a više pozitivnog uzbuđenja.

“Uspjeh projekcija na Sarajevo Film Festivalu je rasterećenje, dobra baza da distribuciju očekujem mnogo mirnije.

Nadam se da će se interes koji je film pobudio na festivalu produžiti i na distribuciju, sa bitnom razlikom što je festivalska projekcija bila fokusirana na Sarajevo i Mostar i onda još dva – tri mjesta, a sada idemo širom BiH. Vjerujem da će biti sve u redu”, zaključio je Žalica za Klix.ba.

“Praznik rada” prati Armina, koji nakon 10 godina provedenih u Njemačkoj, u gluho doba noći dolazi u BiH. Prvomajski su praznici, tek se oženio i želi da iznenadi oca Fudu. Fude nema, komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.”

U mahali je nemir. Fudo je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge tumače: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović i Adnan Goro.

Pogledajte trailer za film.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.