Emir Hadžihafizbegović najavio: Moja monografija će nekima biti “noćna mora”

Već godinu dana velikan glumišta EX-YU prostora Emir Hadžihafizbegović, živi i radi na relaciji BiH i Hrvatska. Naime, pored redovnog igranja predstave Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel”, Hadžihafizbegović upredo je snimao dva filma u Hrvatskoj koji su u fazi postprodukcije, kao i serijal na RTL-u “San snova”.

“Prvi igrani film u kojem igram glavnu ulogu je film Ivone Juke “Stranci u noci”. Riječ je o potresnoj priči iz Drugog svjetskog rata, čija je radnja smještena u Zagrebu i na Golom otoku. U tom filmu sam odigrao jednu od najtežih uloga u svojoj karijeri.

A drugi film je “Svemu dođe kraj” reditelja Rajka Grlića, po scenariju Ante Tomića. Film se bavi postranzicijskim prevarama, uništavanjem, do jučer, profitabilnih firmi, korupcijom i nepotizmom”, kazao je Emir Hadžihafizbegović za N1.

Radi se o psihološkom trileru koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a Hadžihafizbegović igra nevino osuđenog čovjeka, koji po izlasku iz zatvora, pravdu uzima u svoje ruke.

“Za Grlićev film vezan je i jedan važan jubilej. Naime, to je 70. igrani film u mojoj karijeri i 18. igrani film u Hrvatskoj. S obzirom da sam već 10 godina i član Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika, ovaj jubilej ima još veći značaj”, kazao je velikan glumišta i dodao da je u planu rad na još jednom filmu u Hrvatskoj, kao i u Turskoj.

“Premijere hrvatskih filmova, u kojima igram, biće ove godine na nekim od najznačajnijih europskih festivala i vjerojatno i na Filmskom festivalu u Puli u julu mjesecu ove godine”, dodao je Hadžihafizbegović.

Osim filmova, Hadžihafizbegović, u dogovoru sa direktorom Kamernog teatra 55 Senadom Alihodžićem, planira rad na novoj predstavi, u kojoj bi bio nosilac glavne uloge, a rediteljska palica pripala bi pozorišnom i filmskom reditelju iz Beograda, Miroslavu Momčiloviću. Trenutno su u fazi traženja adekvatnog teksta.

Osim filmske i pozorišne umjetnosti Emir Hadžihafizbegović radi i na svojoj monografiji.

“U Zagrebu sam u pregovorima sa izdavačkom kućom, koja će objaviti moju monografiju u povodu 40 godina umjetničkog rada. U njoj će se, na 500 strana, naći priče iz mog djetinjstva pa sve do godine, kada će monografija ugledati svjetlo dana, a to je u maju naredne godine”, kazao je Hadžihafizbegović i dodao da će se u monografiji naći lepeza likova, najboljih ali i najgorih koji su prošli kroz njegov život.

“Poseban dio monografije biće sarajevski kulturni krug u periodu 1982. – 2022.. Mnogim kulturnjacima u Sarajevu, biće drago otvoriti moju monografiju.

No, nažalost, mnogo značajnih i sjajnih ljud iz tog perioda više nisu sa nama.

Sa druge strane, nekim ljudima će moja monografija biti “noćna mora”. Govorim o ublehašima i falsifikatorima “sarajevskog kulturnog kruga” koji moraju biti postavljeni na svoje mjesto, a ne na lažnom tronu kulturnih trijumfa”, kazao je glumac.

Monografija o životu velikana bh. glumišta trebala bi biti objavljena u maju 2025. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.