Policajac u BiH osuđen na osam godina zatvora zbog smrti Adnana Hadžagića

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je Džemala Hadžiabdića, pripadnika MUP-a KS, osudio na osam godina zatvora, dok su policajci Adnan Karaman i Kemal Hrvo oslobođeni optužbi. Hadžiabdić je proglašen krivim za krivično djelo zloupotreba u obavljanju službe i nanošenje teških tjelesnih povreda Adnanu Hadžagiću prilikom intervencije policije u sarajevskoj općini Stari Grad, usljed kojih je Hadžagić preminuo u kolima Hitne pomoć.

Za isto krivično djelo teretio se i Adnan Karaman koji je današnjom presudom oslobođen, dok se Kemal Hrvo teretio za zloupotrebu u obavljanju službe i nanošenje lakih tjelesnih povreda Enesu Koziću prilikom iste policijske intervencije.

Ovo je za Klix.ba potvrđeno iz Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Optuženi su se teretili da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1:10 sati, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić.

Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Šta su rekli svjedoci

Policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe te krivično djelo laka tjelesna ozljeda.

Jedan od svjedoka koji je svoj iskaz dao tokom dokaznog postupka, inače policijski službenik MUP-a KS, izjavio je da je navedene noći, tokom obavljanja svoje službe, uključio se pomoći Adnanu Karamanu i Kemalu Hrvi zbog njihovog poziva za pomoć gdje su mu tom prilikom saopćili da im se automobilom odbijaju zaustaviti tri osobe.

Dolaskom u ulicu Vratnik Mejdan, svjedok je izjavio da je zatekao policijskog službenika Adnana Karamana i mušku osobu koja se nalazila iz ogradu, a za koju će se utvrditi da je bio Adnan Hadžagić.

Svjedok je dalje izjavio da se u tom momentu Adnan Karaman upućuje dalje prema ulici Mustafe Dovadžije u kojoj se nalazi Kemal Hrvo sa Enesom Kozićem koji je u toj ulici i napadnuo Hrvu.

Dalje, prema svjedočenju, nakon odlaska policajca Adnana Karamana prema ulici Mustafe Dovadžije, u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina dolazi policijska patrola PU Centar.

Tada prvi do Adnana Hadžagića stiže policijski službenik PU Centar Džemal Hadžiabdić i prilazi Hadžagiću koji je u tom trenutku još uvijek živ, ali povrijeđen.

Hadžiabdić prilazi Hadžagiću, dakle, i pored prisutnosti ostalih policajaca, svjedok priča da udara Hadžagića u predjelu prsa, trbuha i obara ga na zemlju te mu upućuje psovke.

Identičan iskaz o postupanju policajca Hadžiabdića dao je još jedan svjedok koji je svjedočio u dokaznom postupku.

Nedugo nakon takvog ophođenja policajca Hadžiabdića, prema riječima svjedoka, policajac Karaman se vraća u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina i pravca ulice Mustafe Dovadžije i prilazi do Hadžagića čekajući hitnu pomoć koja je, po pristizanju, konstantovala njegovu smrt.

Osim policijskih službenika koji su svjedočili pred sudom, iskaz je dao i jedan od oštećenih Enes Kozić koji se, kako je već poznato, te noći nalazio u društvu Zuke i Hadžagića.

Kozić je izjavio da je napao policajca Kemala Hrvu i priznao napad zbog čega je već odlužio zatvorsku kaznu.

Tokom davanja iskaza, Kozić je izjavio da nije siguran da li ga je policijski službenik Hrvo tukao (tu dolazi do nepoklapanja sa jednom od ranijih izjava koja je prikupljena za vrijeme istrage).

Naime, Kozić je izjavio da nije siguran da li ga je Hrvo tukao i nanio mu lakše tjelesne povrede već izjavljuje da, kada ga je Hrvo savladao i ostavio pored vozila gdje je poslije – prema njegovim riječima – napadnut od više policijskih službenika na tlu ulice Mustafe Dovadžije, nije vidio to da mu je policijski službenik Hrvo nanio povrede zajedno sa ostalim policajcima.

Presuda Kantonalnog suda nije pravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.