in ,

PONOVNI IZBORI U SREBRENICI I DOBOJU Kasnilo otvaranje na nekoliko biračkih mjesta

Biračka mjesta su otvorena jutros u 7.00 sati, a zatvaraju se večeras u 19.00 sati

Za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama), danas se održavanju ponovni izbori.

Biračka mjesta su otvorena jutros u 7.00 sati, a zatvaraju se večeras u 19.00 sati.

“Na nekoliko biračkih mjesta je bilo neznatnog kašnjenja u otvaranju iz tehničkih razloga”, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

“Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime Centralne izborne komisije BiH nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku u skladu sa Programom i metodologijom koji je utvrdila i usvojila Centralna izborna komisija BiH, te su na osnovu obuke i položenog testa certificirani”, navode iz CIK-a.

Podsjećaju da posmatrači u toku posmatranja izbornog procesa, prema zakonu, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja, te da je suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora kršenje Izbornog zakona BiH.

“Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju i Srebrenici do 11.00 sati Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u 12.00 sati”, najavili su.

Institut za istraživanje genocida Kanada: “Bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države Bosne i Hercegovine”

Enis Bešlagić uputio jako emotivnu poruku nakon smrti Đorđa Balaševića: “Krivi smo mi jer smo im pustili…”