Porodica Gadžun prvi put dala iskaz o smrti kćerkice – šta su rekli policiji? “Sve traženo smo dostavili…”

Roditelji dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja, Muris i Amila Gadžun dali su danas troiposatni iskaz policijskim istražiteljima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nakon tragične smrti kćerke Džene, po nalogu Tužilaštva KS.

“Dodatne detalje su nam tražili i uzeli dodatne dokaze, nakon prve noći kada se sve dogodilo. Ne bi ništa više u javnost iznosili. Policiji smo sve traženo dostavili radi nastavka policijske istrage”, kazala je za N1 Amila Gadžun, majka malene Džene.

“Ostali dokazi su već izuzeti, svi nalazi i otpusna pisma, čak i iz Zenice otpusna pisma – mi smo dobili samo smrtni list“, pojasnila je majka.

Još nisu angažovali bilo koga od advokata, a htjeli bi, rekao je za N1 otac Muris.

“Mi ne smijemo ništa tvrditi, niti koga okrivljivati bez dokaza. Ukoliko vidimo da je potrebno, da se sve odugovlači svakako ćemo uzeti advokata, ako treba i kredit bi uzeli. A nikome više ne možemo vjerovati”, rekla je majka Amila.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su bez novih informacija, poduzimaju se radnje o okolnostima tragedije porodice Gadžun.

I dalje se “utvrđuje” da li ima elemenata krivične odgovornosti u vezi sa liječenjem i smrti djevojčice Džene Gadžun“, ponovili su.

“Tužilaštvo će ovo učiniti nakon analize prikupljene medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više lica, te drugih radnji dokazivanja. Zbog zaštite postupka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne može davati više informacija.“, podsjetili su iz tužilaštva.

Tražena obdukcija je okončana, a uzeti su dodatni uzorci za analizu, ranije je izjavio dr. Nermin Sarajlić, vještak sudske medicine.

Neke nezakonite radnje u privatnoj praksi već je utvrdila zdravstvena inspekcija.

Podsjetimo, djevojčica je operisana u opštoj anesteziji, koja je potpuno zakonom zabranjena u privatnim ordinacijama, potvrdiće zdravstveni inspektori ( Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS).

Rutinski oftalmološki hiruški zahvat ljekara ordinacije dr. Halimić u stomatološkoj ordinaciji dr. Bejtović sa iznajmljenim anesteziologom dr. Rožajcem i neverifikovanim aparatom – sve mimo zakona – završio je fatalno, smrću malene Džene.

Džena je pala u komu i hitno prevezena na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a, gdje su se ljekari borili za njen život šest dana.

Kako su ljekari KCUS-a rekli tada, prema riječima roditeljima Amile i Murisa, malenoj Dženi je samo srce radilo, moždane ćelije i pluća su bili van funkcije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.