Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić u Bratuncu: U RS Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 9. maja 2022. godine, u naselju Glogova kod Bratunca, prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru šesnaeste po redu manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani su, najprije, položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice u neposrednoj blizini džamije.

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine.

Potpredsjednik Salkić je istakao da je licemjerno da u bh. entitetu RS Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

“Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni.”

Rad Tužilaštva BiH

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini ovdje su pala na ispitu. Uprkos svim raspoloživim činjenicama i dokazima zločinci su još uvijek bez kazne, a žrtve bez satisfakcije da su zločinci kažnjeni.

Lokalne vlati bosanskih Srba još uvijek skrivaju masovne grobnice gdje su pokopani oni koji su ubijeni ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine, ali i mnogi drugi bratunački Bošnjaci.

Licemjerno je da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom od strane onih koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

Upravo u ovom mjestu, 9. maja 1992. godine, fašizam se ukazao u svom najgorem obliku kada su strijeljani nevini ljudi čija je krivica bila samo to što su bili muslimani Bošnjaci i što su podržavali ideju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.

Nažalost, današnja vlast u ovom entitetu baštini tekovine ideologije zla. Ideologije koja se temelji na zločinima, progonima, etničkom čišćenju, silovanjima i u konačnici, na genocidu.

Kreatori i pokretači te ideologije su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i genocid. Ova današnja vlast bosanskih Srba upravo te osuđene ratne zločince za genocid i druge teške ratne zločine smatra nacionalnim herojima.

Nigdje u svijetu nije zapamćeno da jedna vlast obilježava Dan pobjede nad fašizmom, da taj datum proglasi neradnim danom, a da istovremeno slavi zločince i negira zločine koje cijeli svijet osuđuje.

Od tužilaštava i drugih agencija očekujemo i tražimo, danas sa ovog mjesta, da zločinci koje mi srećemo svakoga dana budu uhapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada.

Samo kažnjeni zločin i zločinac mogu biti zalog u budućnosti da se zločin neće ponoviti, rekao je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.