Potpredsjednik RS Ćamil Duraković direktan: “Nas povratnike bošnjačka politička elita, tobože brani, štiteći naš vitalni nacionalni interes, no bojim se, da konkretna pomoć izostaje”

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se na društvenim mrežama nakon posjete malom mjestu pored Prijedora. Itekako je imao šta da kaže vladajućim političkim elitama. U nastavku njegovo obraćanje javnosti prenosimo u cijelosti.

“Danas sam posjetio Mjesnu zajednicu Zecovi kod Prijedora u kojoj je nekoliko julskih dana 1992. godine ubijeno 139 bošnjačkih civila, muškaraca, žena i djece.

Prije rata u ovom prijedorskom naselju živjelo je 887 stanovnika, od kojih su većina bili Bošnjaci a danas je tu tek nekolicina povratnika koja svjedoči o razmjerama zločina na ovim prostorima.

Nakon obavljenog džuma-namaza kojeg je predvodio mutevelija Zijad Bačić koji je kao trinaestogidišnji dječak preživio masakr koji je počinjen nad njegovom porodicom, posjetio sam majku Havu Tatarević do čije kuće, udaljene svega nekoliko kilometara od centra Prijedora, došli smo gotovo uništenim makadamskim putem.

Majka Hava u tišini, daleko od očiju političkih predstavnika koji se povratničke zajednice sjete samo pod svjetlima reflektora i uz medijsku pompu, oplakuje šestoricu ubijenih sinova i muža Muharema. Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad i Nishad.

Od moje prošle posjete ovom prijedorskom naselju malo šta se promijenilo.

Zecovi nemaju gradski vodovod – u nekim mahalama postoje slabo uređene vodovodne mreže a za asfaltirane puteve potrudili su se uglavnom sami.

Malo toga se promijenilo no povratnika je sve manje.

Tome najbolje svjedoči i činjenica da Osnovnu školu pohađa tek svega pet đaka.

Svakodnevno nas povratnike u entitet Republika Srpska, bošnjačka politička elita, pod svjetlima reflektora tobože brani, štiteći naš vitalni nacionalni interes, no bojim se, da konkretna pomoć izostaje.

U nedostatku svega nabrojanog i nas, Bošnjaka na ovim prostorima je sve manje.

Ukoliko se politika i odnos prema nama ne promijeni bojim se da više neće imati koga braniti.

Ja ću kao i do sada, učiniti sve što je u mojoj moći da poboljšam položaj bošnjačke povratničke zajednice u ovom entitetu te pozivam i bošnjačke političke lidere da učine isto te da njihova borba ne ostane samo na riječima od kojih nažalost, mi povratnici malo toga imamo”, naveo je Duraković na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.