Potpredsjednik RS Ćamil Duraković veoma nedvosmisleno poručuje: Granica ne postoji, postoje lideri koji državu dovode do ruba siromaštva

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković saopštio je danas da se krši Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum pozivom Odbora za zaštitu Srba u entitetu Federaciji BiH, koji su najavili miting na međuentitetskim linijama uz poruku “Granica postoji”, građanima da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini.

Duraković podsjeća da je poziv upućen kako bi pružili podršku predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

“Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se potpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav Bosne i Hercegovine ali i Dejtonski mirovni sporazum”, naveo je Duraković.

On je naglasio da poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS-u “koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova”.

“Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da ‘niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta’ te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta?

Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH?”, navodi Duraković.

On je dodao:

“Poštovana gospodo, granica ne postoji, niti će postojati ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.”

Potpredsjednik RS-a je naveo da želi da vjeruje da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da “neće nasjesti na ove manipulacije”, te je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

Oglasio se i Vojin Mijatović

Zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović komentirao je najave okupljanja na entitetskoj liniji u RS-u te je ovaka događaj nazvao “karnevalom ludila”.

Između ostalog Mijatović je naglasio kako je velika laž sve ono što se već tri decenije promovira kroz etnonacionalne politike.

“Ta velika laž je napravila od svih nas siromašan i tužan narod.

Današnja najava mitinga na međuentitetskim linijama nije ništa drugo nego još jedna velika laž. Kažu: ‘Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo’, e pa koliko to Sarajevo ne voli Srbe najbolje se vidi na meni.

Ja Srbin iz Banje Luke sam zamjenik premijera i ministar u tom istom Sarajevu, koje kako kažete ne voli Srbe”, rekao je Mijatović.

Poručio je i kako razumije pristalice politike Milorada Dodika.

“Ja razumijem Dodikove pristalice oni njemu duguju sve, zaposlio ih je, dao im je moć, dao im je život, bez njega oni ne bi postojali, ali te iste molim samo da pitaju svoje komšije, prijatelje, porodicu kako žive.

Sarajevo je moj i naš glavni grad, Banja Luka je moj i naš grad, a proći će i ovaj još jedan karneval ludila koji se kreira samo, jer se građanima ne može ponuditi bolji život”, poručio je ministar.

“Ljudi moji dobri gledajte u ljude sa kojim živite u ovoj zemlji, ‘lideri’ neka plaćaju svoje fakture, nemojte sebe i svoju djecu stavljati kao živi štit njihovih promašaja.

Ovo je naša zemlja, svih nas, ovu su naši gradovi i naše institucije.

Nije Bosna i Hercegovina kriva, nisu građani krivi, nije Sarajevo krivo, nije Banja Luka kriva, krivi su oni koji se liderima nazivaju, a koji su spremni okrenuti naroda jedan na drugi da bi sačuvali vlast”, naveo je Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.