Potpredsjednik RS Ćamil Duraković veoma žustro reagovao na izjave ministra odbrane Srbije: “Zaštititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH”

Izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića povodom predstojećeg obilježavanja neustavnog dana entiteta RS 9. januara koji je kazao da Srbiju i RS niko ne može podijeliti, te da predstojeće godine moraju biti u znaku “srpskog ujedinjena”, izazvala je brojne osude i reakcije u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković je za Preporod.info izjavio kako je jasno da “kontinuitet politika nastoje trajno onesposobiti Bosnu i Hercegovinu za stabilno, suvereno i samostalno postojanje”.

“Pojačavanje nacionalističkih retorika i naročito opetovanim teritorijalnim aspiracijama i pretenzijama, kako sa istoka, tako i sa zapada, uobičajen je način rješavanja golemih unutarnjih problema sa visokim stepenom mogućnosti eskalacije i očigledne političke krize te, skretanja pažnje javnosti sa ekonomske stagnacije, unutarnje i vanjske prezaduženosti, izvjesnog ulaska u recesiju za koje političke elite u tim zemljama, naročito u Srbiji nemaju smisleno rješenje.

Nažalost, na Balkanu je pažnju sa važnih životnih pitanja i problema najlakše skrenuti buđenjem nacionalizma, najavama otcjepljenja i ujedinjenja, besmislenim i retrogradnim političkim potezima, proslavama koje sve to izdižu na simbolički nivo ikonografijom i paradiranjem – istakao je Duraković.

Naglasio je da Dejtonski mirovni sporazum, sa naglaskom na “mirovni” i “sporazum”, ostavlja previše prostora i mogućnosti politikama da ga uvijek mogu koristiti za sve osim za mir i kao trajno vrelo nesporazuma.

“Svjedoci smo da su “specijalni odnosi” susjednih država Srbije i Hrvatske jedan od ključnih faktora nestabilnosti unutar Bosne i Hercegovine.

Naime, ti “specijalni odnosi” bosanskim pravoslavcima i katolicima, bosanskim Srbima i Hrvatima, daju privid da su svojevrsne isturene etničke ispostave njihovih matičnih zemalja sa zadatkom da teritorij na kojem žive osamostale do granice teritorijalnog otcjepljenja.

Nadalje, osim problema koje ova činjenica pravi na putu bilo kakvim pokušajima integracije u Bosnu i Hercegovinu, na političkoj verbalizaciji ovog zadatka počivaju sve dezintegrirajuće etnonacionalističke politike u zemlji i njihovi sponzori iz okruženja.

U tom smislu treba posmatrati i najavu političkih aktivnosti koje spominjete kao kontinuitet politika koje nastoje trajno onesposobiti Bosnu i Hercegovinu za stabilno, suvereno i samostalno postojanje – upozorio je Duraković.

Kazao je da desničarska skretanja u politikama nekih zemalja EU kao i ponašanje briselske administracije umnogome “idu na ruku” ekstremističkim politikama na Balkanu.

“Intenziviranje retorike izvjesno govori u prilog dvjema činjenicama.

Prvoj, da je Bosna i Hercegovina prvim korakom ka evropskim integracijama napravila značajan pomak ka onemogućavanju i sprečavanju realizacije ciljeva tih politika, te drugoj, da je sve manje vremena za realizaciju tih ciljeva, odakle je i najavljeno vremensko pozicioniranje i ograničavanje iz čega slijedi da će 2023. godina doista, biti burna.

Nadam se da su bosanske ili probosanske politike svjesne i spremne prevazići sujete i ujediniti se na crti ispod koje se ne smije ići, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje – istakao je Ćamil Duraković – prenosi preporod.info.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.