Potpredsjednik RS se oglasio, Ćamil Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića: ‘Apelujem na razum’

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem.

Duraković navodi kako je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo “slučaj koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa”.

“Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca.”

Ističe kako je u međuvremenu informisan da, u cilju sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu, odnosno iznošenju nesmotrene izjave.

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH.

“Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i Republike Srpske”

“Apelujem na razumno odlučivanje te pozivam na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje”, poručio je Ćamil Duraković u saopštenju.

Oglasio se i reis Kavazović.

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

“Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno.

Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u kojem je javno napao reisul-ulemu.

Reisul-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUPRS-a prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

“Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima.

Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru.

Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika”, upitao je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje”, ocijenio je reisul-ulema Kavazović, javlja MINA.

Podsjećamo, Dodik je u četvrtak poručio kako je krajnje vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice u BiH “počne baviti svojim poslom – vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima”,

nakon što je reisul-ulema Kavazović ocijenio “sramnom odluku” Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici, osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića 27.01.2023.godine u džamiji u Kozarcu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.