Potvrđeno iz Naše stranke: Predrag Kojović Tužilaštvu BiH podnio krivične prijave protiv Rajka Vasića i Milana Tegeltije!

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Rajka Vasića i Milana Tegeltije zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje.

Oba slučaja odnose se na rušenje bespravno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović povodom kojeg su se na društvenim mrežama oglasili i Vasić i Tegeltija. Njihove objave u prijavi su okarakterizirane kao „pozivanje na nove ratove, ubijanje nevinih osoba i protjerivanje drugih konstitutivnih naroda”.

Podsjećamo, Rajko Vasić je napisao: „U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nevinih života da ode”, dok je Milan Tegeltija rekao kako zakonitost odluke o rušenju crkve ne znači ništa naspram navodnog kolektivnog pamćenja srpskog naroda i opravdanosti mržnje prema drugima koja iz tog proizilazi.

Kojović smatra da je posebno problematično što su takve stavove iznijeli politički aktivni i uticajni ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj:

„Tegeltija je i formalno jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika, dok Vasić i dalje važi za jednog od kreatora javnog mnijenja u Republici Srpskoj po mjeri SNSD-a u kojem je obnašao funkciju sekretara partije te u ime iste te partije bio ministar informisanja i direktor Biroa za odnose s javnošću u Vladi Republike Srpske. Dakle, radi se o ljudima koji mogu uticati na politička kretanja u Bosni i Hercegovini u pravcu novih pokolja te njihovo sankcioniranje nije samo kazna za dva glasa mržnje već i obeshrabrivanje i kažnjavanje svakog ko je spreman sistematski raditi na sijanju mržnje u cilju kreiranja plodnog tla za nove ratove.”

Pravni osnov za prijavu postoji kako u domaćem tako i u međunarodnom zakonodavstvu kakav je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine te međunarodne konvencije o sprečavanju različitih oblika diskriminacije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.