Požar u Sloveniji i dalje divlja, tokom noći evakuisano 10 sela, vatrogasci na rubu snaga

Na terenu je u noći na subotu u Sloveniji oko 800 vatrogasaca “držalo liniju” fronte požara i gasilo “manja žarišta”, rekao je medijima Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi s do sada najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju.

Od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

“Nadamo se da će vatrogasci uz podršku iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar”, dodao je.

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima jer se oko 11 sati obično promijeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak, kad se južni vjetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan – prenosi Index.hr.

Kako je saopćila regionalna civilna zaštita za Sjevernu Primorsku, evakuirani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek.

Ranije evakuirani stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju kući.

Vatrogasci su toekom noći održavali protupožarnu liniju ispred Opatjega Sela, no i dalje su se pojavljivala nova žarišta.

Aktivan je požar na Trstelju, vatra se iz doline iznad Renča penje. Puno je dima u okolici, piše slovensko Delo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.