Poznato zašto aviokompanija Ryanair nastavlja letjeti iz Banja Luke, a odlazi iz Tuzle

Putnici koji su imali karte za letove Ryanaira iz Tuzle rezervisane za datume poslije 31. maja, počeli su primati obavijesti o otkazivanju svojih letova. Razlog odlaska Ryanaira je naknada od 3KM za prevezene putnike koju inače plaćaju sve kompanije koje koriste bh. aerodrome. Je li naknada pravi razlog odlaska Ryanaira iz Tuzle? Koji uslovi ga još uvijek drže u Banjaluci?

Koje su to obaveze koje aerodromi imaju prema Direkciji za vazduhoplovstvo BiH za N1 govorili su direktor Aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, Aleksandar Lalović iz Direkcije za civilno vazduhopolovstvo BiH, Nedjeljko Ćorić iz Zračne luke Mostar te Belma Čureković iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sporna taksa

Halilčević je kazao da su dobili obavještenje od Ryanaira da ne ne žele da plaćaju taksu od 3 KM po putniku.

“Mi samo ispunjavamo svoju zakonsku obavezu koja je propisana Zakonom o zrakoplovstvu o naknadama za putnike i robe. Mi ćemo i dalje voditi s njima razgovore i nadamo se da kada shvate da to nije specijalna naknada koja se plaća Aerodromu Tuzla nego je na cijeloj teritoriji BiH da će svoju odluku promijeniti”, kazao je.

Dodaje da su od aprila prošle godine vodili pregovore sa predstavnicima Ryanaira.

“Upoznali smo ih sa svim obavezama koje imaju, kako prema BHANSA-i tako i prema BHDCA-u u pogledu ove 3KM po odlaznom putniku. Mi smo to njima naglasili, bez obzira što su oni već prisutni u BiH tri godine. Kako su počeli da stižu fakture od strane Direkcije za civilno zrakopolovstvo, sve je kulminiralo krajem marta kada su nam se obratili tražeći pojašnjenja o kakvoj se naknadi radi.

Mi smo komunicirali i sa Ryanairom i sa BHDCA i na kraju sam lično otišao sa svojim saradnicima u posjet Direkciji za civilno zrakoplovstvo jer su pristali da plate tu naknadu od 3 KM ali su tražili dodatno vrijeme kako bi Direkciju za civilno zrakoplovstvo ugradili u svoj računovodstveni sistem. Naša molba je bila da se da mjesec dana roka da sve završe i nažalost kulminiralo je time da kažu da ne žele da plaćaju te 3 KM koje, kako kažu, obračunava Aerodrom Tuzla”, kazao je.

Lalović je pojasnio da je ova naknada propisana Zakonom o vazduhoplovstvu BiH.

“Jedan od načina finansiranja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo je naknada po odlazećem putniku. Tu naknadu imaju sve zemlje u regiji i velika većina zemalja Evropske unije. Ta taksa se jednim djelom odnosi na finansiranja Direkcije, a sve u cilju unapređenja bezbjednosti letenja i vazduhoplovne bezbjednosti”, kazao je.

Napominje da je obaveza aerodromskih operatora da Direkciji za civilno vazduhopolovstvo dostavljaju mjesečni izvještaj sa brojem putnika po avio kompaniji koja je prevezla u određenom mjesecu. nakon toga Direkcija vrši fakturisanje tih naknada prema kompanijama.

“Ono što je interesantno je od početka primjene odluke, od 2017. godine, samo je aerodrom u Sarajevu dostavljao predmetne izvještaje. Ostala tri međunarodna aerodroma u BiH nisu dostavljali propisane izvještaje Direkciji, tako da Direkcija nije mogla ni da fakturiše naknade prema aviokompanijama”, kazao je.

Ryanair ostaje u Banja Luci

Lalović je objasnio kako Ryanair i dalje leti iz Banja Luke.

“Banjaluka ne dostavlja mjesečne izvještaje. Direkcija ima mehanizme kojima će natjerati operatore na plaćanje tih faktura. Direkcija koristi pravne lijekove, tužene strane mogu biti aerodromski operatori zbog nedostavljanja izvještaja i zbog izgubljene dobiti Direkcije”, kazao je.

Ćorić kaže da aerodrom u Mostaru šalje mjesečne izvještaje od 2020. godine, nakon što su dobili tužbu BHDCA.

“Ne mogu komentirati Ryanair, mi imamo potpisan ugovor sa WizzAirom, ali još nismo uspostavili dogovorene linije zbog njihovih internih problema. Nadamo se da će se redovna linija iz Mostar uspostaviti u 2024. godini”, kazao je.

Da li Rynair dolazi u Sarajevo?

Čureković je komentarisala špekulacije da će Rynair doći u Sarajevo.

“Mi pregovaramo sa nekoliko aviokompanija u odnosu na potražnju i na zahtjeve građana. S obizirom da je WizzAir zatvorio svoju bazu, odmah smo raspisali javno poziv i mi pregovaramo sa nekoliko aviokompanija, i niskotarifnih, između ostalih i sa Rynairom. Potpisali smo ugovor sa jednom aviokompanijom za bazu, ali još uvijek ne možemo reći o kome se radi”, kazala je.

Pogledajte video.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.