Prava istina izlazi na vidjelo, stigla je prava poruka “otriježnjenja” iz Federacije za RS: “Uzalud Vam trud Špriću!”

Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, komentarisao je današnju hitnu sjednicu ovog državnog tijela, na kojoj nije podržan prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda koji se ticao osiguranja novca za održavanje izbora.

Špirić kaže kako SNSD nema nijedan razlog da podrži odluku o pomjeranju izbora, a onda se osvrnuo na načine pomoću kojih se može osigurati novac za izbore.

– Na sjednici se radilo se o zaključku kojim bi Dom naroda obavezao Vijeće ministara da osigura sredstva za izbore. Što se tiče SNSD-a nema nijedan razlog da se rok održavanja izbora pomjeri.
Sve špekulacije se ne tiču SNSD-a. Postoje načini da se udovolji tom zahtjevu i to smo rekli. Jedno je da se usvoji budžet ili da entiteti osiguraju novac za izbore, rekao je Špirić.

Kada je riječ o prijedlogu Kluba Bošnjaka, Špirić poručuje da je riječ o predizbornoj kampanji, kazavši kako oni ne žele pronaći rješenje već traže krivca.

– To njihovo nadmudrivanje služi za vođenje predizborne kampanje. To je bilo jasno i bilo je jasno da je ovo sjednica tokom koje će se nadmudrivati.

Još 2007. godine kada je umro predsjednik RS-a tada je RS finansirao izbore i niko se nije brinuo što BiH nije imala novca.

Svima mora biti cilj da se izbori održe. Bit će vremena da se krivci ganjaju. BiH plaća cijenu velikih nesporazuma od Dejtona do danas i ti se nesporazumi prelamaju i preko budžeta, ističe on.

Nakon svega se oglasio i zastupnik iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dženan Đonlagić.

“Uzalud Vam trud Špriću!

CIK BiH je državna institucija i može se finansirati samo iz državnog budžeta. (Član 1.2a, stav 1) Izborni zakon BiH.

Ne mogu entiteti finansirati državne, opšte izbore.

Kužimo namjeru delegata HDZ i SNSD koji sada pričaju priču kako eto tobože nemaju ništa protiv da entitet FBiH to finansira, kako reče Nikola Šprić.

Uzalud pokušavate lažno pokazati i dokazivati tezu kako je država BiH sastavljena od entiteta, a što nigdje ne piše u Ustavu BiH.

Sve troškove koje CIK BiH pokriva u vezi provođenja izbornog procesa se mogu finansirati samo iz državnog budžeta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.