Predivne poruke pristigle su iz Austrije povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja već godinama ustrajno obilježava značajne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

Stoga je i ove godine ovoj zajednici pripala čast i odgovornost za organizaciju Centralne svečanosti povodom 1.marta Dana nezavisnosti BiH za područje cijele Austrije, a koja je održana u nedjelju 26. februara 2023. godine.

Pored brojnih ličnosti iz austrijskog javnog i političkog života, svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, te predsjednik Skupštine BiH iz perioda 1992-1995 Miro Lazović.

Kroz program i obraćanje počasnih gostiju brojnim gostima u sali prezentirani su svi značajniji momenti kada je u pitanju sticanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U toku dana prisutnim građanima, u suradnji sa JU Muzej Alija Izetbegović u Sarajevu prezentirana je i izložba fotografija “1 mart – Dan nezavisnosti”,

a u okviru bogatog kulturno-umjetničkog programa gostima su se svojim nastupima predstavili i sedam udruženja organizatora.

Koordinatorica ovogodišnjeg projekta obilježavanja Dana nezavisnosti u Austriji, Sedija Fetić izrazila je zahvalnost Ambasadi BiH te Savezu bh. udruženja Consilium Bosniacum na podršci u organizaciji.

Također, zahvalnica je upućena brojnim volonterima udruženja organizatora u Salzburgu, koji su kako kaže, nesebičnim zalaganjem,

VEZANI TEKST: Miro Lazović se oglasio i bez imalo ustezanja “dao na znanje”: “Ako ne proslavljate Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine barem…”

uz ogromnu volju, trud i ljubav prema domovini dali sve od sebe da se jedan od najznačajnijih datuma iz hiljadugodišnje historije BiH obilježi na jednom zaista visokom nivou, te da bosanska zajednica time oda poštovanje prema svojoj domovini i predstavi se austrijskoj javnosti na dostojanstven način.

VEZANI TEKST: Evo kako je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u dalekoj Kanadi: Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.