Evo kako je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u dalekoj Kanadi: Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona svečano je podignuta državna zastava BiH

Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona, povodom prvog marta Dana nezavisnosti BiH, a u počast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta i Hamiltona svečano je podignuta državna zastava BiH.

U ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tasi.

Čestitao i kandandski parlamentarac

Čestitku je poslao i član Parlamenta Kanade Grin Metju (Green Matthew) koji je između ostalog napisao: “Čast mi je kao članu Parlamenta Kanade uputiti iskrene čestitke povodom 31. godišnjice Dana nezavisnosti. Prepoznajem i cijenim mnoge doprinose bosanskohercegovačke zajednice.

Vaša posvećenost slobodi, demokratiji i različitosti primjer je svijetu”.

Tradicionalno Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najvažnijih državnih praznika čestitali su i gradonačelnici Toronta i Hamiltona kao i mnogi istaknuti kanadski kulturni akademski i politički subjekti.

Gradonačelnica Hamiltona čestitajući Dan nezavisnosti BiH odala je priznanje bosanskohercegovačkoj zajednici na kontnuiranom doprinosu očuvanju i jačanju bosnakohercegovačke tradicije u Hamiltonu, što obogačuje kulturu Hamiltona.

“BiH branimo znanjem”

“Važno je da mlade generacije učimo o bosanskohercegovačkim državnim praznicima, o državi BiH, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim praznicima, o državi BiH, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenostiti širom svijeta. U Kanadi našu BiH branimo znanjem od onih koji je napadaju.

Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o svojoj domovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju državu BiH, kolika u onim koji vole BiH.

Najbolji odgovor ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz reda srpskog naroda koji su odbili poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je činjenica da država Kanada poštuje Dan nezavisnosti BiH – navodi se o saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, historijskog datuma koji svjedoči o višestoljetnom identitetu bosanskohercegovačke nezavisnosti upućujemo iskrene čestititke svim Bosancima i Hercegovcima, koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, kako u BiH, tako i u dijaspori.

Šaljemo poruku širom svijeta da građani BiH ne žele nikakva veća prava od onih koje uživaju građani u kanadskom, evropskom, američkom društvu, naveli su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.